11 Mayıs 2026, Pazartesi 22:13
Son Dakika | GÜNCEL

Türkiye'de Nisan Ayında Tarihi Yağış Rekoru Kayıt Altına Alindi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2026 Su Yılı yağış raporuna göre, Türkiye genelinde Nisan ayı yağışları geçen yılın aynı dönemine göre %19, normal seviyelere göre ise %50 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en fazla yağış alan bölge oldu.

Türkiye, Nisan ayı yağışlarında bir rekora daha imza attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2026 Su Yılı yağış değerlendirmelerine göre, ülke genelinde Nisan ayı yağışları, geçen yılın bu ayına kıyasla %19, normal seviyelere göre ise %50 oranında arttı.

Bölgesel değerlendirmelere bakıldığında, tüm illerde yağışlar normallerin üzerinde gerçekleşti. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi, metrekareye düşen yağış miktarıyla en dikkat çekici grafiklere sahip oldu. Akdeniz Bölgesi'nde son 24, İç Anadolu Bölgesi'nde ise 23 yılın en yüksek Nisan ayı yağışı kaydedildi.

İl düzeyinde en fazla yağış, metrekareye 229,3 kilogram ile Siirt'te gözlemlenirken, en az yağışı 39,1 kilogram ile İstanbul aldı. Nisan ayındaki yağış değerlerine bakıldığında, Antalya, Osmaniye, Rize ve Siirt, son 66 yılın, Kilis ve Muğla ise son 29 yılın en yüksek seviyelerini kaydetti. Ayrıca, Karaman ve Mersin son 24 yıl, Konya son 21 yıl, Bitlis son 19 yıl, Kırşehir de son 17 yıl itibarıyla rekor seviyelere ulaşmış durumda.

Yağışlar, 7 Aylık Dönemde En Yüksek Seviyeyi Gördü

Meteorolojinin 2026 Su Yılı kapsamında yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye genelinde 7 aylık yağış miktarları, normalinde %29 ve geçen yıl yağışlarına göre ise %72 oranında bir artış göstermektedir. Bu dönemde, Türkiye genelindeki yağışlar son 66 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 7 aylık süreçte en fazla yağış artışını %47 ile kaydederken, İç Anadolu, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde de son yılların en yüksek yağış miktarları rapor edilmiştir. İl düzeyinde 7 ayda en fazla yağış, 1068,5 kilogram ile Şırnak'ta, en az yağış ise 246,7 kilogram ile Iğdır'da gerçekleşmiştir. İzmir ve Manisa, son 66 yılın en fazla yağışını almışken, Ağrı, Bitlis ve Niğde ise son 38 yılın, Bartın, Düzce, Ordu ve Zonguldak son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kuraklıkta Azalma Belirtileri

2026 yılı Nisan sıcaklık analizi, ülke genelindeki ortalama sıcaklıkların 1991-2020 normallerine göre 0,6 derece daha düşük olduğunu ortaya koydu. Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 11,7 derece olarak ölçüldü. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde mevsim normallerinin altında sıcaklıklar kaydedildi.

Yanı sıra, Nisan ayındaki en düşük sıcaklık Erzurum'da -11,4 derece olarak tespit edilirken, en yüksek sıcaklık 31,9 derece ile Adana Kozan’da kaydedildi. Son aylarda meydana gelen yağışlar sayesinde meteorolojik kuraklıkta belirgin bir azalma yaşandı. Şubat-Nisan 2026 döneminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre nem değerlerinde de artış gözlemleniyor.