10 Mayıs 2026, Pazar 15:52
Son Dakika | DÜNYA

Trump, NATO Üyeliğini Yeniden Gözden Geçirebilir: AB'den Yanıt Geldi

ABD Başkanı Donald Trump, NATO'nun İran ile ilgili savaşta Washington’a destek vermemesi nedeniyle ittifaktan ayrılmayı düşündüğünü ifade etti. Avrupa Birliği, bu açıklamalara yanıt vererek, transatlantik bağların önemine vurgu yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, NATO'nun İran savaşında ABD'ye gereken desteği sağlamaması üzerine, NATO'dan çıkma ihtimalini "güçlü bir şekilde düşündüğünü" söyledi. İngiltere basınında yer alan haberlere göre, Trump, bu konuyu "yeniden değerlendirme aşamasının ötesinde" olarak nitelendirerek, Rusya'nın lideri Vladimir Putin'in de durumu bildiğini vurguladı.

NATO'yu Eleştirdi

Trump, NATO'yu "kağıttan kaplan" olarak tanımlayarak, müttefiklerin ABD'nin Hürmüz Boğazı’na savaş gemisi göndermesini reddetmesini eleştirdi. Hürmüz Boğazı'nın Tahran tarafından kapanması, enerji fiyatlarını arttırarak küresel ekonomik istikrarı tehdit ediyor.

Eski Müttefiklere Eleştiri

Trump, tarihteki ABD müttefiklerinden bahsederken, “Geçmişte biz onlara destek olduk fakat şimdi onlar yanımızda yok,” ifadelerini kullandı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın başkanlığındaki hükümeti de eleştirerek, İngiltere’nin İran’a karşı savaşta yeterince aktif olmadığını söyledi.

Starmer’dan Karşılık

Starmer ise Trump’ın açıklamalarına karşı çıkarak, savaşın İngiltere’nin ulusal çıkarlarına hizmet etmediğini belirtti. Yine de AB Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, NATO'nun güvenlik açısından hayati önem taşıdığının altını çizerek, transatlantik ittifakın güçlü tutulması gerektiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı'ndan Uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da, NATO müttefiklerinin İran’a karşı ABD'nin savaş çabalarına destek vermediğinin altını çizerek, bu durumu sorguladı. Rubio, NATO'nun geleceğini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Bu gelişmeler, ABD ve müttefikleri arasındaki güvenlik ilişkilerinin sorgulanmasına neden olurken, Trump'ın NATO konusundaki sert açıklamaları uluslararası toplumda yankı buldu.