16 Nisan 2026, Perşembe 05:32
Son Dakika | GÜNCEL

TBMM'de Doğum İzni ve Sanal Medya Düzenlemesi Üzerine Önemli Gelişmeler

TBMM Genel Kurulu, doğum izni süresinin uzatılması ve sanal medya düzenlemesi gibi konuları içeren kanun teklifi üzerinde önemli gündem maddelerini kabul etti. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplanan genel kurul, teklife dair 3 yeni maddeyi daha onayladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, doğum izni süresinin artırılması ve 15 yaş düzenlemesini de kapsayan 'Sosyal Hizmet Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele almak üzere buluştu. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan'ın yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda, gündem dışı konuşmalar ve milletvekillerinin değerlendirmeleri sonrası teklifin ayrıntılarına geçildi. Toplantıda, teklifin 3 maddesi daha uygun bulunarak kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Darülaceze'ye yönelik yapılacak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak gibi bağışların KDV'den muaf tutulacağı belirtildi. Ayrıca, toplu taşıma hizmetlerinin kapsamını belirlemek için Hazine ve Maliye, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları görüşlerinin alınarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkları tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenleneceği ifade edildi. Öte yandan, şehir içi toplu taşıma hizmeti sunan özel şahıs veya şirketlerin, bu hizmetlerden elde edecekleri gelirlerin her ay ilgili belediyeler aracılığıyla destekleneceği duyuruldu.

Doğum İzni Süresi 24 Haftaya Çıkıyor

Kanaat halinde, kadınların doğum sonrası ücretli izin süresi 8 haftadan 16 haftaya çıkarılacak. Böylece kadınlar, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplamda 24 hafta izin hakkına sahip olacak. Ayrıca, sağlık durumu uygun olduğunda, doktor onayıyla doğumdan önceki çalışma süresi 3 haftadan 2 haftaya düşürülebilecek. Bir veya daha fazla çocuğa ebeveynlik yapacak ailelere, çocuk teslim edildiği andan itibaren 10 gün ücretsiz izin tanınması da öngörülüyor. Kadınların, 24 haftalık doğum izninin ardından, çoğul gebelik durumlarında bu sürenin 26 haftaya çıkması mümkün olacak.

Meclis Toplantısı Sona Erdi

Toplantının sonunda Meclis Başkanvekili Buldan, genel kurulun yeniden toplanacağı tarihi 16 Nisan Perşembe olarak belirterek birleşimi kapattı.