Kenya Ulusal İstihbarat Servisi ile Suç Soruşturmaları Direktörlüğü tarafından hazırlanan yeni bir rapor, ülkeden ayrılan 1000'den fazla Kenyalının Rusya ordusu için Ukrayna'da savaşa katıldığını ortaya koydu. Raporda, bu bireylerin çoğunun askeri sözleşmelere kandırılarak yola çıktığı ifade ediliyor.
'KANDIRILARAK İMZA ATTILAR'
Yetkililer, önceki resmi tahminin aksine gerçek sayının '1.000’in üzerinde' olduğunu belirtti. Parlamento Çoğunluk Lideri Kimani Ichung’wah, Kenya vatandaşlarının turistik vizelerle ülkeden ayrılarak Abu Dabi üzerinden Rus ordusuna katıldığını açıkladı.
89 KİŞİ CEPHE HATTINDA
Raporda belirtilene göre, Nairobi'deki havalimanında güvenlik önlemlerinin arttığı nedeni ile bazı bireylerin farklı Afrika ülkeleri üzerinden seyahat etmeye başladığı vurgulandı. Ayrıca, lisanssız işe alım ajanslarının 'usulsüz havalimanı personeliyle iş birliği içinde' çalıştığı iddiaları dikkat çekiyor.
Raporda, en az 39 Kenyalının hâlâ hastanede tedavi gördüğü, 28 kişinin kaybolduğu ve 89 kişinin cephe hattında görev aldığı bildirildi. Kenya hükümeti, vatandaşlarının 'top mermisi yemine' dönüştürülmesini kınarken, Dışişleri Bakanı Musalia Mudavadi'nin önümüzdeki ay Moskova'yı ziyaret ederek konuyu görüşmesi bekleniyor.
Ayrıca, Uganda ve Güney Afrika'nın da Rusya'nın askeri kaynak temini için hedef aldığı ülkeler arasında yer aldığı belirtiliyor.