29 Nisan 2026, Çarşamba 15:14
Son Dakika | GÜNCEL

MİT Arşivinde Açığa Çıkan Humeyni'nin Türkiye'deki Gizli İkameti

MİT'in resmi web sitesinde yayınlanan belgelerde, İran Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin 1964-1965 yılları arasında Türkiye'deki gizli ikametiyle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. 11 Kasım 1964 tarihli rapor, Humeyni'nin Bursa'da kaldığını ortaya koyuyor.

MİT'in resmi internet sitesinin "Özel Koleksiyon" bölümünde yayınlanan yeni belgeler, İran devriminin ikon isimlerinden Ayetullah Humeyni'nin Türkiye'deki gizli ikameti hakkında önemli ayrıntılar sunuyor.

Bahsi geçen belge, Humeyni'nin 4 Kasım 1964'ten 5 Ekim 1965'e kadar Türkiye'de bulunduğunu ve MİT'in gözetiminde ikamet ettiğini gösteriyor. 11 Kasım 1964 tarihli, Milli Emniyet Hizmeti Reisi Ziya Selışık imzasına sahip raporda, "İranlı misafir Türkiye'ye gelmiş ve Bursa'da ikameti kararlaştırılmıştır" ifadeleri yer alıyor.

Raporda, Bursa Yuva Amirliği tarafından gereken talimatların hem yazılı hem de sözlü olarak gönderildiği belirtiliyor. Misafire yönelik yapılacak tüm işlemlerin bu birim tarafından düzenleneceği ifade edilirken, iletişimde 'belli' kod adının kullanılacağı belirtilmiş.

Türkiye'deki Sürgün Yılları

Humeyni, 1962-1963 yıllarında Şah yönetimi tarafından tutuklanmış ve 4 Kasım 1964'te Türkiye'ye sürgün edilmiştir. Önce Ankara'ya getirilen Humeyni, daha sonra Bursa'ya nakledilmiştir.

Bursa'da Kaldığı Ev

Çekirge ve Setbaşı bölgelerinde iki farklı evde ikamet eden Humeyni'nin, Sakaldöken Caddesi'ndeki evi son yıllarda 20 milyon liraya satışa çıkarılmıştır. 754 metrekare büyüklüğündeki bu ev, üç müstakil daireden oluşmakta ve geniş bir bahçeye sahiptir.

Ev sahipleri, daha önceden İranlı yetkililerin evi ziyaret ettiğini belirtirken, Humeyni'nin burada yaklaşık 6-7 ay kaldığını söylüyorlar. Dedeleri evin ilk sahibi olan Kemal Eroğlu, "Bu evin manevî bir değeri var, önceliğimiz İran yetkililerine satmak" dedi.

Mahalle Anıları

Mahalledeki esnaflar ve komşular Humeyni'yi hâlâ anımsamakta. Eroğlu, "Evde ondan bir iz yok. Çünkü burada gizli kalan bir adamın evi" ifadesini kullanarak, geçirdiği günlerin mahremiyetine dikkat çekti.