10 Mayıs 2026, Pazar 15:51
Son Dakika | GÜNCEL

Mahkeme, Mühendisin Haksız Feshi ve Kişisel Verilerin İhlalini Tespit Etti

Bir mühendis, işten haksız şekilde çıkarıldığını ve şirketin kendisine ait cep telefonundaki kişisel verilerini izinsiz okuduğunu öne sürdü. Mahkeme, işçinin fedakarlıklarına karşı manevi tazminata hak kazandığını belirtti.

Bir mühendis, çalıştığı şirketteki iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını iddia ederek yasal yollara başvurdu. Dava dosyasında, kendisine teslim edilen cep telefonunun kişisel verilerinin temizlenmeden alındığını ve bu verilerin izinsiz şekilde incelendiğini belirtti. İşçi, tazminat, ihbar ve yıllık izin ücretleri gibi alacaklarının tahsilini talep etti.

Davalı şirket, mühendis için rakip firma çalışanlarıyla yaptığı mesajlaşmalarda patronu ve iş arkadaşları hakkında hakaret içeren ifadelerin bulunduğunu öne sürerek davanın reddini istedi. Ancak mahkeme, yapılan incelemelerde WhatsApp mesajlarının özel yaşam gizliliğini ihlal ettiğine ve işçiye manevi tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Şirket, mahkeme kararına itiraz ederek dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise ilk mahkemenin kararını hukuk çerçevesinde uygun bularak onadı.