26 Mart 2026, Perşembe 14:37
Son Dakika | DÜNYA

İranlı Kadın Futbolculardan Avustralya'daki İltica Başvurularına İlişkin Şaşırtan Geri Çekme Kararı

İran Kadın Milli Futbol Takımı'ndan bir başka oyuncu, Avustralya'daki iltica başvurusunu geri çekti. Son durumla birlikte, geçtiğimiz hafta sığınma talebinde bulunan futbolculardan yalnızca iki kişinin Avustralya'da kalmaya devam ettiği açıklandı.

İran Kadın Milli Futbol Takımı'ndan bir oyuncunun daha Avustralya'daki iltica başvurusunu geri çektiği bildirildi. Bu gelişmeyle birlikte, geçtiğimiz hafta Avustralya'ya sığınma talebinde bulunan futbolculardan sadece iki kişi ülkede kalmaya devam ediyor.

SIĞINMA TALEBİ NEDENİ

İranlı kadın futbolcular, Asya Kupası öncesinde milli marşı söylememeleri nedeniyle ülkelerinde çeşitli tehditlerle karşılaşma endişesi taşımışlardı. Geçtiğimiz hafta altı futbolcu ve bir takım yetkilisi, İran'a geri dönmeleri halinde cezalandırılma riski nedeniyle Avustralya'da iltica başvurusu yapmışlardı.

Beş futbolcunun ise Malezya'nın Kuala Lumpur kentindeki takım kafilesine yeniden katılmaları bekleniyor. İran Kadın Milli Takımı, Sidney'den ayrıldıktan sonra Malezya'da kalmaya devam etmişti.

AVUSTRALYA HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Avustralya Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Thistlethwaite, Sky News'e yaptığı açıklamada, hükümetin İran'a dönmeyi tercih edenlerin kararına saygı duyduğunu ifade etti. Thistlethwaite, Avustralya'da kalmayı seçen iki futbolcuya destek verilmeye devam edileceğini belirtti.

İRAN'DAN DÖNÜŞ TAHMİNİ

İran Futbol Federasyonu, milli takımın kısa süre içinde Tahran'a döneceğini ve oyuncuların aileleriyle bir araya gelmek üzere beklediklerini duyurdu.

AFC'DEN AÇIKLAMA: İDDİALAR DOĞRULANAMADI

Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Genel Sekreteri Windsor John, futbolcuların ailelerine baskı yapıldığına dair iddiaların doğrulanmadığını ve oyuncuların güvenlik konusundaki endişelerini iletmediklerini ifade etti. John, takımın moralinin yüksek olduğunu ve oyuncuların korkmuş görünmediğini söyledi.