Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen Alman-Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Wulff, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu belirterek, bu işbirliğinin her iki ülke için de önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.
Toplantıda Türkiye ve Almanya'nın mevcut potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için bir araya geldiklerini vurgulayan Wulff, "Dünyanın Türkiye'ye ihtiyacı, Türkiye'nin dünyaya olan ihtiyaçlarından daha fazladır" dedi. Türkiye'nin kendine güvenen bir duruş sergilediğini belirten Wulff, iki ülke arasındaki güvenin en büyük sermaye olduğunun altını çizdi.
Küresel krizlerin ve savaşların varlığından bahseden Wulff, Almanya'nın artık kendi sorunlarıyla da ilgilendiğini ve bu durumun Türkiye'nin uluslararası alanda daha büyük bir rol üstlenmesine olanak tanıyacağını ifade etti. Almanya'nın bu süreçte Türkiye'nin stratejik coğrafi konumunu değerlendirerek ekonomik işbirliğini güçlendirmek istediğini vurguladı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye-Almanya ilişkilerinin geleceği hakkında veriler sundu. Olpak, işbirliğinin artırılması durumunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin mevcut 60 milyar Euro'dan 250 milyar Euro'ya kadar çıkabileceğini ifade etti. İklim ve enerji konularının da önemine dikkat çeken Olpak, bu alanların işbirliği için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Toplantıda, Türk ve Alman iş dünyasının birlikte çalışarak ortak çıkarlar doğrultusunda ilerlemesi gerektiği vurgulandı. DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise iki ülkenin stratejik birlikteliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği için işbirliği yapmanın elzem olduğunu ifade etti.