Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından basın açıklamalarında bulundu. Fidan, analizlerine göre Körfez ülkelerinde devam eden savaşın önümüzdeki 2-3 hafta daha sürmesi ihtimalinin olduğunu belirtti. Bakan, "ABD'nin tutumu burada belirleyici nokta. İsrail, olası ateşkes görüşmelerini engellemek için ABD üzerinde etkili olmaya çalışacaktır," dedi.
İran'ın savaşta kendi hedeflerini koruma amacında olduğunu ifade eden Fidan, "Bu çatışmanın sona ermesi için müzakere edilmesi pek olası görünmüyor ama kısa süreli ateşkeslerle müzakerelere başlanabilir,” şeklinde konuştu. Ayrıca, İsrail’in ”Savaş mümkün olduğunca uzasın” stratejisi izleyebileceğini vurguladı.
Riyad'da düzenlenen toplantının Körfez ülkeleri için kritik öneme sahip olduğunu dile getiren Fidan, "Bu savaş sona erdikten sonra bölgedeki ülkeler, İran'a yönelik bazı talepleri de gündeme getirebilir," dedi. Fidan, dünya çapında petrol ve LNG taşıyan Hürmüz Boğazı'nın önemini de hatırlatarak, bu ülkelere olan güvenin Türkiye'nin diplomatik söylemleriyle arttığını belirtti.
Bakan Fidan ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda umudunun devam ettiğini söylerken, ilişkilerin gelişmesi adına önemli vurgularda bulundu. Vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konuları üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü de ekledi.