18 Şubat 2026, Çarşamba 15:08
Son Dakika | DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'nın Savunma Yapısına Türkiye'nin Entegre Edilmesi Zamanı Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Türkiye'nin Avrupa'nın savunma mekanizmalarına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Dış politikada barış diplomasisine önem verdiklerini belirten Erdoğan, NATO'daki rolü ve Afrika ile ilişkiler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Haber Merkezi - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etiyopya ziyaretinin ardından gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Afrika politikası, İç güvenlik ile terörle mücadele konularında bilgiler veren Erdoğan, dış politikada barış diplomasi ve iç politikada aile yapısının korunmasına yönelik kararlılığını dile getirdi.

Erdoğan, ‘Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in daveti üzerine yaptığımız bu ziyaret, iki ülke arasındaki ticaret, savunma sanayii ve enerji alanındaki iş birliğini güçlendirmek amacı taşımaktadır’ dedi. Ziyaret sırasında 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin ele alındığını da sözlerine ekleyen Erdoğan, Türk yatırımlarının artırılması konusundaki fırsatları vurguladı.

Türkiye'nin Afrika kıtası ile ilişkilerinin güçlenmesi için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, ‘Afrika ile geliştirdiğimiz ilişkiler, ticaret ve yatırımlar konusunda önemli bir yere sahip. Şu anda Afrika'da 44 büyükelçiliğimiz var,’ diye ekledi.

Erdoğan, Avrupa'nın güvenlik mekanizmalarına Türkiye'nin entegrasyonunun önemini vurgulayarak, ‘Dünya değişiyor, Türkiye'nin Avrupa ile bütünleşmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Türkiye, Avrupa'nın güvenliği için yadsınamaz bir öneme sahiptir,’ ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra, Gazze Barış Kurulu'na katılacaklarını ve misafir oldukları ülke ile ortaklık bağlarını güçlendirmek için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Türkiye’nin uluslararası alanda barışa katkı sağlama hedefi her zamanki gibi sürecek.