10 Mayıs 2026, Pazar 15:50
Son Dakika | GÜNCEL

COP31 Başkanı Murat Kurum'dan İlk Mektup: İklim Eylemine Davet

Türkiye, 9-20 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'na (COP31) ev sahipliği yapacak. COP31 Başkanı Murat Kurum, BM Genel Sekreterliği ve taraf ülkelere yönelik ilk mektubunu gönderdi.

Türkiye, 9-20 Kasım 2023 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'nın (COP31) düzenleneceği en önemli etkinliğe ev sahipliği yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, BM kuruluşları ve diğer paydaşlarla diplomasi yürüterek Antalya'daki hazırlıkları koordine etmektedir.

COP31 takvimi çerçevesinde mart ayında BM Genel Kurulu'nda yapılan bilgilendirmede, Türkiye'nin COP31 vizyonunun "Uygulama COP'u" başlığı altında diyalog, uzlaşı ve eylem misyonlarıyla hayata geçirileceği vurgulandı.

Bakan Kurum, uluslararası işbirliğinin önemine değinerek, çok taraflı iklim eyleminin geleceği için kritik bir döneme girildiğini belirtti. İlk mektubunda, Türkiye'nin COP31 Başkanlığı süresince iklim politikalarının hukuki ve stratejik altyapısına öncülük edeceğini taahhüt etti. Ayrıca, COP31'in hedeflerinin arasında temiz enerji dönüşümünü, yeşil sanayileşmeyi ve Sıfır Atık yaklaşımını güçlendirmek yer alıyor.

Kurum, dünya genelinden gelen katılımcıları geleneksel Türk misafirperverliğiyle ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade ederek, somut adımlar atılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Antalya'da yapılacak ön toplantılara ve dünya liderleri zirvesine dair bilgilendirmeler de yapıldı.

Gelecek haftalarda yapılacak müzakerelere ilişkin detayların paylaşılacağını aktaran Kurum, COP31'in yenilikçi işbirlikleri ve etkili sonuçlar üretecek bir platform olacağını dile getirdi.