21 Şubat 2026, Cumartesi 01:10
Son Dakika | DÜNYA

BM: Ocak 2023'ten Bugüne Batı Şeria'da 4,700'den Fazla Kişi Yerinden Edildi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Batı Şeria'daki artan çatışmalar nedeniyle 4,700'den fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu. Dujarric, İsrail güçleri ve yerleşimcilerin uyguladığı şiddetin halk üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, düzenlenen günlük basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Dujarric, işgal altındaki Batı Şeria’da BM insani yardım çalışanlarının raporlarına dayanarak, İsrail güçleri ile yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddet ve baskının son zamanlarda arttığını bildirdi. 'Bu durum, ciddi can ve mal kaybına yol açarken, birçok insanın zorla yerinden edilmesine neden olmaktadır.'' ifadelerine yer veren Dujarric, 3-16 Şubat tarihleri arasında, İsrail güçlerinin 3 Filistinliyi öldürdüğünü ve bu yılki toplam ölü sayısının, iki çocuk da dahil olmak üzere 9'a ulaştığını açıkladı.

Dujarric ayrıca, bahsi geçen tarihlerde, İsrail yerleşimcileri tarafından gerçekleştirilen en az 86 saldırının kaydedildiğini belirterek, 'Bu saldırılar sonucunda 60 Filistinli yaralanmış ve yaklaşık 146 kişi yerinden edilmiştir.' dedi. Saldırılardan etkilenen topluluk sayısının ise 60 olduğu bildirildi.

Toplamda, Ocak 2023'ten bu yana Batı Şeria genelinde 4,700'den fazla kişinin, İsrail yerleşimcileri tarafından yapılan saldırılar ve erişim kısıtlamaları nedeniyle yerinden edildiğine de dikkat çeken Dujarric, durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

Dujarric, Ramazan ayının ilk günü Mihmas beldesinde düzenlenen bir baskında vurularak hayatını kaybeden 19 yaşındaki Filistin-Amerikan vatandaşı Nasrullah Ebu Siyam’ın ölümünü de kınadı ve olayın arka planı hakkında hızlı ve detaylı bir soruşturma yapılmasını talep etti. Ayrıca, İsrail hükümetini yerleşimcilerin gerçekleştirdiği şiddet eylemlerini durdurma konusunda somut adımlar atmaya çağırdı.