17 Mart 2026, Salı 00:58
Son Dakika | GÜNCEL

Bakan Uraloğlu: Türkiye Yüzyılda Yapılabilecek Yatırımları 23-24 Yıla Sığdırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye'nin ulaştırma alanında önemli bir sıçrama yaşadığını belirtti. 355 milyar dolarlık yatırım yaparak Türkiye'nin ulaşım altyapısını çoğalttıklarını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye'nin ulaştırma sektöründe elde edilen başarıları değerlendirirken, AK Parti hükümetleri döneminde kaydedilen önemli yatırımları vurguladı. "Yüzyılda yapılabilecek işlerimizi 23-24 yıla sığdırdık. Ülkemiz adeta çağ atladı" diyen Uraloğlu, toplamda 355 milyar dolarlık yatırım yapıldığını aktardı.

Uraloğlu, 70'e yakın kamu-özel işbirliği (KOİ) projesinin varlığına işaret ederek, öncelikli tarihlerdeki toplam değerinin 52 milyar dolar olduğunu, güncel değerinin ise 92 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ayrıca, KOİ projeleri kapsamında inşa edilen havalimanları ve otoyol projeleri üzerinde durdu.

Demir yoluna dair önemli hedefler belirleyen Uraloğlu, 2053 yılına kadar demir yolları ağının 28 bin 500 kilometreye çıkarılacağını ve yüksek hızlı demir yollarına daha fazla yatırım yapılacağını söyledi. Havalimanı sayısının 58'e ulaştığını ve 16 yeni havalimanı inşa ettiklerini belirterek, Bayburt, Gümüşhane ve Yozgat'a yeni havalimanları açacaklarını duyurdu.

Uraloğlu, 5G teknolojisini Türkiye'nin dört bir yanına ulaştıracaklarını da ifade ederek, "1 Nisan itibarıyla 5G'yi 81 ilimizde aktif hale getireceğiz" dedi. Türkiye'nin uluslararası alandaki müteahhitlik gücüne de değinen Uraloğlu, Türk müteahhitlerinin dünyanın en büyük 250 firması arasında yer aldığını belirtti.

Ayrıca Türkiye'nin Orta Doğu'daki savaşlara dikkat çekerek, ülke olarak mazlum coğrafyalarda yaşanan kan dökülmesine rıza göstermeyeceklerini sözlerine ekledi. Diplomatik çabaların sürmesi gerektiğini, bu alanda gereken desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.

Uraloğlu'nun açıklamaları, Türkiye'nin ulaştırma ve altyapı projeleriyle uluslararası alanda da ne derece ileride olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.