10 Mayıs 2026, Pazar 15:51
Son Dakika | DÜNYA

ABD ve İran Arasındaki Tarihi Müzakereler İslamabad’da Başlıyor

Bugün gerçekleştirilecek ABD-Iran müzakereleri, Pakistan'ın İslamabad kentinde yapılacak ve nükleer program, Hürmüz Boğazı gibi kritik konular ele alınacak. Görüşmelerde tarafların farklı talepleri öne çıkıyor.

ABD ile İran arasında, savaş sonrası dönemin en önemli yüz yüze müzakereleri, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bugün yapılacak. Taraflar, İslamabad’daki görüşmelere farklı taleplerle katılacaklar. Müzakerelerde, nükleer program, Hürmüz Boğazı’nın durumu ve bölgesel güvenlik gibi başlıca konular ön plana çıkıyor.

Pakistan’ın arabuluculuğunda sağlanan iki haftalık ateşkesin ardından, Başbakan Şahbaz Şerif’in daveti üzerine gerçekleşecek görüşmelerin süresi henüz belirsizliğini koruyor. İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi, anlaşmaların 15 güne kadar sürebileceğini öne sürüyor.

Vance İle ABD Heyeti İkna Peşinde

Görüşmeler dünya genelinde dikkatle izlenirken, ABD heyetine Başkan Yardımcısı J.D. Vance başkanlık edecek. Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner de müzakere ekibinde yer alıyor. İran tarafında ise Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelere liderlik edecek.

Tehditler ve Farklı Talepler

İslamabad'daki müzakereler öncesinde iki taraf arasında karşılıklı tehditler de söz konusu oldu. ABD Başkanı Donald Trump, görüşmelerin başarısız olması durumunda gemilerini "en iyi silahlarla" donattığını açıkladı. Trump, görüşmelerin sonucunu kısa sürede göreceklerini vurguladı.

Öte yandan, İran’ın Fars Haber Ajansı, Tahran yönetiminin Lübnan’daki ateşkes sağlanmadan müzakerelere katılmayacağını bildirdi. İki tarafın müzakerelerde getirdiği talepler ise farklılık arz ediyor. İran, 10 maddelik bir talep listesi sunduğunu belirtirken, ABD'nin daha önce sunduğu 15 maddelik planı kabul etmedi. ABD, İran’ın nükleer silah edinmemesini ön koşul olarak belirlerken, Hürmüz Boğazı’nın kontrolünün de önemi vurgulanmakta.

İran’ın sunduğu talepler arasında, ABD’nin saldırmazlık garantisi vermesi ve Hürmüz Boğazı’nın kontrolünün İran’da kalması gibi maddeler yer alıyor. Tarafların uzlaşma sağlaması durumunda, dolaylı görüşmelerin ardından doğrudan müzakerelere geçileceği de ifade ediliyor.