26 Mart 2026, Perşembe 14:37
Son Dakika | DÜNYA

ABD'nin Orta Doğu Planları Sarsılıyor: Hürmüz Boğazı'nı Kapama Senaryosu Hiç Hesaba Katılmamış!

ABD'nin ulusal güvenlik yetkilileri, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma ihtimalini yeterince değerlendirmediklerini kabul etti. Eski bir yetkili, bu durumu 'afalladım' diyerek eleştirdi.

İsrail, İran ve ABD arasındaki gerginlikler devam ederken, CNN International tarafından sızdırılan bilgilere göre, ABD ulusal güvenlik yetkilileri İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma olasılığını göz önünde bulundurmadıklarını itiraf etti.

beklenmedik gelişme

ABD Kongresi'ne yapılan brifinglerde, üst düzey güvenlik yetkililerinin İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapanma riskini daha önce planlamadıklarını kabul ettikleri bilgisi paylaşıldı. Habere göre, ABD yönetimi, boğazın kapatılmasının İran'a kıyasla kendilerine daha fazla zarar vereceğinden endişe ediyor. Önceki dönemlerde İran'ın, nükleer tesislerine yapılan saldırılara karşı boğazı kapatma tehdidini hayata geçirmediğinin de altı çizildi.

ŞOK EDİCİ AÇIKLAMA

Eski bir ABD'li güvenlik yetkilisi, yaşanan gelişmeleri eleştirerek, "Bu tür senaryoları önceden planlamak, yıllardır ABD’nin ulusal güvenlik stratejisinin temel ilkelerinden biridir. Bu durumu duyduğumda afalladım," ifadelerini kullandı.

İran, ABD ve İsrail'in ülkesinde gerçekleştirdiği saldırılardan sonra, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapan uluslararası gemilere karşı sert önlemler almıştı.

İSRAİL ve ABD’DEN ASKERİ HAMLE

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasındaki müzakerelerin sürdüğü bir dönemde 28 Şubat'ta askeri saldırılarını başlattı. Bunun üzerine İran, İsrail ve ABD askeri üslerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdi. İranlı yetkililere göre, bu çatışmalarda 1348 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 17 bini aştı.