ABD ve İran arasındaki müzakerelerin yeri ve formatı konusunda yaşanan belirsizlikler, iki ülke arasında diplomatik bir gerginlik çıkmasına yol açtı. Cuma günü yapılması planlanan görüşmelerin, Türkiye yerine Umman'da gerçekleşmesi beklenirken, Washington'ın Tahran'ın yer değiştirme taleplerine olumsuz yanıt vermesi, müzakerelerin iptaline neden olduğu iddia edildi. Ancak, birkaç saat sonra durumun yeniden değerlendirildiği yönünde açıklamalar geldi.
ABD kaynaklarına göre, İran'ın müzakerelerin ikili formatta ve yalnızca nükleer konulara odaklanmasını istediği bildirildi. İranlı yetkililer ise, müzakereler için olumlu bir sonuca odaklandıklarını ve bazı 'savaş kışkırtıcıları'nın süreci sabote etmeye çalıştığını öne sürdü. Özellikle İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Umman'da yapılacak görüşmelerin planlandığını sosyal medya üzerinden duyurdu.
Beyaz Saray yetkilileri de, Umman'daki müzakerelerin iptal edilmediğini ve planlandığı gibi Cuma günü gerçekleştirileceğini duyurdu. İlgili kaynaklar, ABD'nin müzakerelerdeki tutumunu gözden geçireceği yönünde tartışmaların devam ettiğini belirtiyor.
İsrail medya organları, Arap arabulucuların, ABD'yi İran ile görüşmelerin nükleer konuların ötesine geçmesi gerektiği yönündeki talepten vazgeçirmeye ikna ettiğini öne sürdü. Ancak ABD'nin bu konudaki duruşunun değişmediği belirtiliyor.
Öte yandan, ABD’nin İran ile müzakerelerdeki belirsizlik, TIME dergisinin İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i kapağına taşımasıyla da dikkat çekti. Derginin kapağında Hamaney'in arkasının dönük olarak tasvir edilmesi, ülkedeki artan gerilim ve protestoları yansıtıyordu.
ABD Başkanı Donald Trump, müzakerelerin yerinin belirlenmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, İran lideri Hamaney’in endişelenmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin, ABD'nin müdahalesini önlemesi için görüşmeleri İstanbul'da gerçekleştirme çabası ise İran'ın bu yöndeki talepleriyle gerilemiş görünüyor. Türkiye, daha önce İran’la olan ilişkilerini pekiştirerek, aleyhine olabilecek müdahalelere karşı diplomatik çözümler arayışındaydı.