26 Mayıs 2026, Salı 09:45
Son Dakika | GÜNCEL

İsrail, Lübnan'a yönelik askeri operasyonlarını artırma kararı aldı

İsrail'in Walla haber kaynağının güvenlik yetkililerine dayandırdığına göre, ordu Hizbullah'ın İHA ile gerçekleştirdiği saldırılara karşı etkisiz kaldığı gerekçesiyle Lübnan'da askeri operasyonları genişletmeye karar verdi.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail ordusu Lübnan'a yönelik saldırılarını kapsamlı bir şekilde artırma kararı aldı. Walla haber sitesinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, bu karar, Hizbullah'ın İHA kullanarak düzenlediği saldırılar karşısında daha önceki saldırıların yetersiz kalması neticesinde alındı.

Bir üst düzey güvenlik yetkilisi, ordu yönetiminin Lübnan'daki askeri stratejilerini gözden geçirerek, Hizbullah'a karşı yeni ve farklı askeri yöntemler devreye sokacağını ifade etti.

Belirtilen raporlarda, İsrail ordusunun kabineye sunduğu değerlendirmeler, ABD ile İran arasındaki müzakerelerin sonuçlarını beklemek için benimsenen stratejinin, Lübnan'daki askeri başarıları tehdit ettiği ve Hizbullah'a karşı caydırıcılığı zayıflattığı uyarısında bulundu.

İsrail'in Kuzey Bölgesindeki Kısıtlamalar

Ateşkese rağmen, İsrail ordusu, Lübnan'a yönelik saldırılarının artırılması sonucunda kuzey bölgelerindeki yerleşimler için yeni kısıtlamalar getirdi. İç Cephe Komutanlığı, açık ve kapalı alanlarda toplu etkinliklere sınırlamalar koyarak, kapalı alanlarda maksimum 200 kişi ve açık alanlarda 50 kişiyle sınırlama getirdi. Ayrıca, Lübnan sınırındaki 43 yerleşim alanında eğitim faaliyetleri yalnızca sığınaklara sahip okullarda yapılabilecek.

Geçmişteki Saldırılar ve Ateşkes Süreci

İsrail ordusu, 2 Mart 2023 tarihinde Lübnan'a yoğun hava saldırıları başlatarak birçok bölgeyi işgal etmişti. Bu süreçte Lübnan hükümeti, ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 1 milyonu aştığını açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 17 Nisan'da yürürlüğe giren geçici ateşkesin 3 hafta uzatıldığını bildirdi. ABD aracılığıyla gerçekleştirilen müzakerelerin sonuçlarıyla bu ateşkesin 45 gün daha uzatılması kararlaştırıldı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 2 Mart'tan bu yana düzenlenen saldırılarda 3 bin 185 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu ateşkese rağmen, İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde saldırılarına devam ederken, Hizbullah da ateşkesi ihlal ettiği gerekçesiyle karşı saldırılar düzenliyor.