YAPAY ZEKA İLE KOPYA ÇEKME GİRİŞİMİ!
İstanbul Çekmeköy'de, 21 Haziran'da yapılan Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavında, cep telefonunu sınav alanına sokarak kopya çekmeye çalışan 20 yaşındaki Mustafa Eren K., sınav gözetmenleri tarafından gerçekleştirilen kontroller sırasında yakalandı.
Emniyet müdürlüğünde verdiği ifade ise dikkat çekti. Mustafa Eren K., sınava tek başına geldiğini ve telefonunu sınıfa sokmak zorunda kaldığını belirtti. Eren, "Sınav esnasında soruların fotoğraflarını çekip yapay zeka ile yanıtlarını aramayı düşündüm. Ancak görevli sayısının fazla olması nedeniyle telefonu kullanmaktan çekindim," dedi.
Sınav bitiminde, görevlilerin durdurması üzerine yapılan üst aramada cep telefonu ele geçirildi. Gözaltına alınan Mustafa Eren K., İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 'Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanuna muhalefet' suçundan tutuklandı.
BİR ANLIK GAFLET Mİ?
Mustafa Eren K., ifadesinde, "Kopya çekmek amacında değildim. Ancak sınav esnasında anlık bir gaflete düştüm," diyerek kendini savundu. Öğrenci, sınav sorularının fotoğraflarını kesinlikle kimseyle paylaşmadığını da ekledi.
Bu olay, eğitim sisteminde teknolojinin rolü üzerine tartışmaları yeniden gündeme getirirken, sınav güvenliği ile ilgili endişeleri artırdı.