16 Mayıs 2026, Cumartesi 09:00
Son Dakika | GÜNCEL

Yasal Düzenlemelerin Yaz Tatiline Yetişememe Riski

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 Mayıs'taki grup toplantısında siyasi ve hukuki düzenlemelerin gündeme geleceğini ifade etti. AK Parti, PKK'nın silah bırakma sürecinin yavaş ilerlediğini belirtirken, yasal düzenlemenin yaz tatiline girmeden gerçekleştirilebilmesi adına hız kazanması gerektiğini vurguladı.

Ayşegül Kahvecioğlu / ANKARA - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin huzur ve güvenliği adına 'siyasi ve hukuki düzenlemelerin' acil olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi. Bahçeli, Abdullah Öcalan için bir statü belirlenmesi gerektiği yönündeki önerisine dikkat çekerken, söz konusu düzenlemelerin Barış Süreci'ni destekleyecek bir çerçevede belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Sürecin nasıl gelişeceği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmelerin ardından merakla bekleniyor.

Silah Bırakma Süreci Süregeldikçe Yavaşlıyor

AK Partili yetkililer, PKK'nın silah bırakma sürecinin devam ettiğini, ancak İran'daki savaş koşullarının bu süreci olumsuz etkilediğini ifade etti. Kaynaklar, "Mağaralar teslim edilmeye devam ediyor fakat ilerleme hızı beklenenin altında kalıyor. Biz bu sürecin hızlanmasını talep ediyoruz. Uçaksavarlar dahi teslim ediliyor; ancak büyük kampların durumu hâlâ belirsizliğini koruyor" şeklinde bilgi verdiler.

Toplumun İki Temel Talebi Var

AK Parti'nin son yaptığı anketler, toplumda iki ana talebin öne çıktığını gösteriyor: “Suriye'deki PKK bileşenlerinin Suriye ordusuna entegre edilmesi” ve “Kandil'e Türk bayrağının dikilmesi”. Bu talep ve beklentilerin, kamuoyunun ikna olması açısından kırmızı çizgiler olduğuna dikkat çekiliyor.

Yasal Düzenleme İçin Ön Şartlar Belirleniyor

AK Parti, yaz tatiline girmeden yasal düzenlemenin Meclis'ten geçirilmesini umuyor; ancak mevcut gelişmeler ışığında bu hedefin zora girmesi olası görünüyor. Yasal adımların atılması için, 'PKK'nın silah bırakma sürecinin güvenlik güçlerince onaylanması' bir ön koşul olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra, yalnızca PKK'lılara yönelik bir infaz düzenlemesinin de yeni yasanın çerçevesinde yer alacağı belirtiliyor.

Öcalan için Ara Formül Üzerinde Çalışmalar Devam Ediyor

MHP lideri Bahçeli'nin gündeme getirdiği 'Öcalan'a statü' önerisi, şu an için masada değil; ancak bu konuda alternatif bir çözüm yolu bulunabileceği ifade ediliyor. Bahçeli'nin işaret ettiği bu alternatif mekanizmalar arasında, Öcalan'ın ziyaretçileriyle daha iyi iletişim kurabilmesi için uygun çevrelerin oluşturulması ve gazetecilerle görüşebilme imkanı gibi unsurlar yer alıyor.