Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Aralık ayına ait ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, cari işlemler hesabında 7 milyar 253 milyon dolarlık açığın yanı sıra, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 691 milyon dolarlık bir boşluk kaydedildi.
Yıllıklandırılmış verilere göre, Aralık ayında toplam cari açık miktarı yaklaşık 25,2 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret dengesinde 69,7 milyar dolarlık açık görüntülendi. Bu süreçte hizmetler dengesinde ise 63,5 milyar dolarlık bir artı kaydedildi. Birincil ve ikincil gelir dengelerinde ise 18,5 milyar dolar ve 528 milyon dolarlık açık yaşandı.
Hizmetler dengesinden elde edilen net girişler ise 2 milyar 651 milyon dolar olarak belirlendi. Bu kalem altındaki taşımacılık hizmetleri ve seyahat gelirleri sırasıyla 1 milyar 674 milyon dolar ve 2 milyar 533 milyon dolar olarak kaydedildi.
Cari açığın finansmanında 2025 Aralık ayı itibarıyla net doğrudan yatırımlar 3,3 milyar dolar katkı sağlarken, kredilerin etkisi 36,2 milyar dolar oldu. Net portföy yatırımları 1,7 milyar dolar, ticari krediler ise 2,2 milyar dolarlık olumsuz etki yarattı; ayrıca net efektif ve mevduatlara olan negatif etki de 15,6 milyar dolar olarak ölçüldü.
Söz konusu dönemde Merkez Bankası'nın döviz cinsinden net rezervleri 22 milyar dolar azaldı. Aralık ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net çıkış miktarı 465 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yurt dışındaki doğrudan yatırımlar ise 642 milyon dolar artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptığı yatırımlar 1 milyar 107 milyon dolar olarak belirlendi.
Gayrimenkul yatırımlarında, yurt içi yerleşikler yurt dışında toplam 252 milyon dolar tutarında gayrimenkul alırken, yurt dışı yerleşikler Türkiye’de 287 milyon dolarlık net gayrimenkul yatırımı gerçekleştirdi.
Portföy yatırımları Aralık ayında 73 milyon dolar net giriş sağlarken, yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 839 milyon dolar, devlet tahvilleri (DİBS) piyasasında ise 501 milyon dolar net alım gerçekleştirdi.
Yurt dışındaki tahvil ihraçlarına yönelik olarak, yurt dışı yerleşikler bankalar ve diğer sektörler tarafından yapılan ihraçlarda sırasıyla 383 milyon dolar ve 85 milyon dolar net alış gerçekleştirirken, genel hükümet ihraçlarında 140 milyon dolar net satış gözlemlendi.
Ayrıca, yurt dışından kredi kullanımı da dikkat çekici bir şekilde devam etti; bankalar, genel hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 317 milyon dolar, 567 milyon dolar ve 4 milyar 333 milyon dolar net kullanım sağladı. Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların Türkiye’deki mevduatlarında Türk lirası cinsinden 2 milyar 49 milyon dolar net azalış, yabancı para cinsinden ise 109 milyon dolar net artış kaydedildi. Genel olarak, toplam 1 milyar 940 milyon dolarlık bir net azalma yaşandı. Resmi rezervlerde ise bu dönemde 4 milyar 136 milyon dolar net azalış görüldü.