MELTEM GÜNEŞ - Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Elmalı, Körfez ülkelerine seyahat etmeyen turistlerin Türkiye'ye yönelip yönelmeyeceğini Milliyet'e değerlendirdi. Elmalı, Türkiye'nin devam ettirdiği güvenli ülke politikasının, seyahat tutkunlarının Türkiye'yi tercih etmesinde büyük bir etken olduğunu belirtti. "Turizmin en önemli kuralı, seyahat edenlerin kendilerini güvende hissetmesidir. Türkiye, savaş koşullarından uzak durarak çatışma bölgesi olmadığı mesajını en güçlü şekilde vermelidir. Erişilebilir ve kontrollü güvenli ülke politikamız sayesinde, yüksek turizm potansiyelimizle birlikte fiyat/kalite dengesinde sunduğumuz imkanlar, Türkiye'yi tercih edilebilir bir lokasyon haline getirecektir," şeklinde konuştu.
Kesişim Noktası
Elmalı, Körfez bölgesine yönelik yüksek talep gösteren Avrupa ülkeleri ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar gibi ülkelerin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. "Özellikle Körfez ülkelerinden gelen üst gelir grubu turistler, tatil taleplerinde resort otelleri, alışveriş imkanlarını ve gastronomi deneyimlerini önceliklendirebilir. Ayrıca, Avrupa'dan MICE (toplantı, teşvik, konferans ve sergi) turizmi ile Türkiye'yi planlayan büyük gruplar, kolay erişilebilirlik ve operasyon kabiliyeti sebebiyle Türkiye'yi tercih edebilir. İstanbul, uçuş bağlantıları, lüks segment, şehir turizmi ve sağlık turizmiyle dikkat çekmektedir. Antalya ise aile tatil pazarında hızlı talep görebilir. Bodrum ve Dalaman, Körfez'le üst gelirli Avrupalı turistler arasında artan talep dahilinde popülerlik kazanabilir," diye ekledi.
Körfez Ülkeleri ve Turizm Gelirleri
Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi İstatistik Merkezi tarafından yayınlanan raporlara göre, 2024 yılında Körfez ülkelerinin (Bahreyn, BAE, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Kuveyt) uluslararası turizm gelirleri 120.2 milyar dolara ulaşarak, küresel turizm gelirleri içindeki payları yüzde 7.5'e yükseldi. 2024 yılında GCC ülkelerine gelen uluslararası turist sayısının 72.2 milyona ulaşması bekleniyor. Orta Doğu, toplam ziyaretçilerin yüzde 18.8'ini oluştururken, Avrupa yüzde 14.6 ve Asya-Pasifik bölgesi yüzde 14.5 pay aldı. Seyahat ve turizm sektörünün 2024'te GSYİH'ye katkısı ise 93.5 milyar dolar olarak öngörülüyor ve bu da Körfez GSYİH'sinin yüzde 4.3'üne tekabül ediyor. Ortalama turist konaklama süresi 8.4 gece iken, kişi başı ortalama harcama 674.6 dolar olarak kaydedildi.