08 Mayıs 2026, Cuma 14:40
Son Dakika | EKONOMİ

Türkiye, Anneler Günü İçin 35 Ücountryeye 80 Milyon Dal Çiçek İhraç Etti

Anneler Günü dolayısıyla Türkiye, çiçek sektöründe yoğun bir süreç yaşadı ve 80 milyon dal çiçek gönderdi. İhracatın önemli kısmı Avrupa'ya yapıldı. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, bu yıl siparişlerdeki artışı ve en çok ihraç edilen çiçekleri açıkladı.

Anneler Günü yaklaşırken Türkiye'nin çiçek sektörü, önemli bir aşamaya imza attı. Sektör, bu özel gün dolayısıyla seralardan toplanan 80 milyon dal çiçeği özenle hazırlayıp, yurt dışına ve iç pazara gönderdi.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, bu yılki faaliyetlerin son derece verimli geçtiğini belirtti. Yılmaz, Anneler Günü'nün yoğun geçen özel günlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Geçen yıla oranla siparişlerde dikkate değer bir artış yaşadık. Bu yıl Avrupa’nın çeşitli ülkelerine toplamda 80 milyon dal çiçek gönderdik, bu da yaklaşık 12 milyon dolarlık bir satış demek," dedi.

Karanfil İhracatında İvme

İhracatın geçen seneye göre yüzde 30 oranında arttığını açıklayan Yılmaz, Anneler Günü sebebiyle 35 ülkeye çiçek gönderdiklerini söyledi. Yılmaz, bu özel günde en çok talep gören renklerin pastel tonları olduğunu ifade etti. Özellikle pembe ve mor çiçeklere yoğun bir ilgi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Kırmızı çiçekler genelde diğer dönemlerde tercih edilirken, bu dönemde pembe, koyu pembe ve mor renklerdeki çiçeklere yoğun sipariş alıyoruz. Ülkemizin ana ihraç kalemi olan karanfilin yanı sıra, hüsnüyusuf ve diğer 50'ye yakın çeşit çiçek de ihraç ettik," diye belirtti.