ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın tamamen açılması şartıyla İran ile iki haftalık bir karşılıklı ateşkesin hayata geçeceğini açıkladı. Bu önemli açıklama, Trump'ın Truth Social hesabından yapılan paylaşımla duyuruldu.
Pakistan’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen müzakerelerin olumlu sonuç verdiğini ifade eden Trump, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Asım Münir ile yürütülen görüşmelerin neticesinde böyle bir karar aldıklarını bildirdi.
Trump, İran'a yönelik saldırıları iki haftalık bir süre için askıya almayı kabul ettiğini belirterek, “Bu bir iki taraflı ateşkes olacak.” şeklinde konuştu. Ayrıca, İran'dan alınan 10 maddelik bir teklifin müzakere için uygun bir zemin sunduğunu vurguladı.
Geçmişte ABD ile İran arasındaki anlaşmazlıkların çoğunun başarıyla çözüldüğüne dikkat çeken Trump, bu iki haftalık sürenin, nihai anlaşmanın şekillenmesi için önemli bir fırsat sağlayacağını sözlerine ekledi. Orta Doğu’daki uzun vadeli sorunların çözümünde aktif rol almanın kendisi için de bir şeref olduğunu ifade etti.