26 Mart 2026, Perşembe 15:59
Son Dakika | DÜNYA

Trump'ın Hürmüz Boğazı İhtiyacı: Japonya'dan Net Yanıt

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehditlerine karşı birçok ülkenin bölgeye savaş gemisi göndermesini beklediğini ifade ederken, Japonya'dan sert bir yanıt geldi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu’daki İran gerilimi ve Hürmüz Boğazı üzerindeki uluslararası deniz ticaretinin korunması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'DIŞ ÜLKELER GÖNDERECEK'

Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "İran’ın Hürmüz Boğazı’nın kapanmasına yönelik girişimlerinden etkilenen birçok ülke, uluslararası güvenliği sağlamak amacıyla ABD ile işbirliği içerisinde bölgeye savaş gemileri gönderecek" dedi.

ABD Başkanı, uluslararası topluluktan destek beklediğini belirterek, "Umarız ki Çin, Fransa, Japonya, Güney Kore ve İngiltere gibi ülkeler, Hürmüz Boğazı'nın güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeye gemi gönderir. Böylece bu stratejik boğaz, başka bir ülke tarafından tehdit altında kalmaz. Ayrıca ABD kıyılarına yaklaşan İran’a ait deniz araçları sürekli olarak etkisiz hale getirilecektir. Hürmüz Boğazı’nı en kısa süre içinde yeniden güvenli hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.

JAPONYA'DAN SERT TEPKİ: KENDİ KARARLARIMIZI VERİYORUZ

Al Jazeera'nın haberine göre Japonya, Hürmüz Boğazı’na asker göndermeyeceğini ve tüm kararlarını kendi iradesiyle alacağını net bir dille ifade etti. Japonya Yayın Kurumu, resmi kaynaklara dayanarak bu açıklamayı yaptı.

ABD-İSRAİL İKİLİSİNDEN İRAN'A YÖNELİK SALDIRILAR

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasındaki müzakerelerin devam ettiği bir dönemde, 28 Şubat'ta İran'a karşı askeri operasyon başlatmıştı. İran, buna karşılık olarak, İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi bölge ülkelerine saldırılar düzenledi.

ABD-İsrail saldırılarında İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra birçok üst düzey yetkilinin de hayatını kaybettiği bildirildi. İranlı kaynaklardan alınan bilgilere göre, bu saldırılarda ölü sayısı 1348'i, yaralı sayısı ise 17 bini geçti.