10 Mayıs 2026, Pazar 18:13
Son Dakika | EKONOMİ

Ticaret Bakanlığı'ndan Fahiş Fiyat Artışlarına Sıkı Denetim: Zincir Marketlerde İnceleme Başlatıldı

Ticaret Bakanlığı, Ankara, İzmir ve Antalya'daki zincir marketlerde tespit edilen fahiş fiyat artışları nedeniyle Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na başvurdu. Piyasa denetimleriyle birçok meyve ve sebze ürününde haksız artışlar belirlendi.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde zincir marketlerde fahiş fiyat artışlarını tespit etmek amacıyla geniş kapsamlı bir denetim süreci başlattı. Ankara, İzmir ve Antalya illerinde gerçekleştirilen denetimlerde, meyve ve sebze fiyatlarının Hal Kayıt Sistemi üzerinden incelendiği bildirildi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, 6 Nisan tarihinde yapılan kontrollerde bazı ürünlerin alış ve satış fiyatlarında büyük tutarsal farklar ortaya çıkarıldı. Örneğin, çarliston biberin marketler tarafından 42 liradan satın alındığı ancak tüketiciye 249,67 liradan sunulduğu belirtildi. Ayrıca, pancar, dolmalık biber ve maydanoz gibi ürünlerin de benzer şekilde yüksek fiyatlarla satışa sunulduğu tespit edildi.

Denetim sonuçları, 13 farklı isim altında faaliyet gösteren zincir marketin 94 şubesinde çeşitli sebze ve meyvelerin fiyatlarının karşılaştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. İncelemeler neticesinde, haksız fiyat artışı yapıldığına dair somut veriler elde edildi.

72 Şubede Derinlemesine Fiyat Karşılaştırması Yapıldı

Başkentte 7 Nisan'da süren kontrollerde, başka ürünlerin de denetimlerle fiyat endişeleri gündeme geldi. Örneğin, zencefilin market tarafından 53,5 liraya alınıp 196 liradan satıldığı kaydedildi.

İzmir'de ise yapılan denetimlerde patates, limon ve çarliston biber gibi ürünlerin de tedarik zinciri boyunca incelendiği ve haksız fiyat artışları tespit edildiği açıklandı.

Antalya'da yapılan denetimlerde lahananın 15 liradan alınıp 38 liradan satıldığı, taze fasulye gibi çeşitli ürünlerin de benzer fahiş fiyatlarla tüketiciye sunulduğu anlaşıldı. Bu tespitler doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı gerekli idari yaptırımların uygulanması için konuyu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na sevk etti.