26 Mart 2026, Perşembe 14:36
Son Dakika | GÜNCEL

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Önemli Açıklamalar: Ramazan Sonrası Yasal Düzenlemeler Gündemde

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, süreç komisyonu raporunun Türkiye için kritik bir eşik olduğunu vurgulayarak, Ramazan sonrasında yasal düzenlemelerin gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin üniter yapısına da değinen Kurtulmuş, endişeleri yersiz bulduğunu dile getirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, süreç komisyonu ve ortak rapor hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, bu raporun Türkiye için bir mihenk taşı işlevi gördüğünü belirterek, bunun her şeyin bittiği anlamına gelmediğini vurguladı. "Üzerinde sıkı bir çalışma dönemine ihtiyaç var," diyen Kurtulmuş, sürecin devamlı bir çaba gerektirdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, "Taraflar arasındaki müzakereler için dünyada 'üçüncü göz' ihtiyaç olmuştur. Türkiye modeli kapsamında bu üçüncü göz, milletin kendisi ve Meclis’in komisyonu olmalıdır. Rapor kapsamındaki teklifler ise yalnızca tavsiye niteliğindedir," dedi. Önerilerin belirli bir süre içinde hayata geçirileceğini söyleyen Kurtulmuş, bu tavsiyelerin öncelik sırasına göre uygulanacağını da belirtti.

Ayrıca, silahların teslim edilmediğine dikkat çeken Kurtulmuş, örgütün tavsiyelerin hayata geçirilmesinde gereken iradeyi göstermesi durumunda kısa süre içinde uzlaşmanın sağlanabileceğini öne sürdü. Ramazan sonrası yasal düzenlemelerin gündeme gelmesinin şart olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin AİHM kararlarını en yüksek oranda uygulayan ülkelerden biri olduğuna da değindi.

Kurtulmuş, raporda yer alan Türk, Kürt ve Arap vurgusunun Türkiye’nin üniter yapısını bozacağına yönelik endişeleri yersiz bulduğunu ifade ederek, bu yapının korunmasının önemine dikkat çekti. Yeni anayasa konusunun da halkın önünde olacağına dair söz verirken, Türkiye’nin siyaseten bu anayasayı tartışmaya açması gerektiğini ifade etti.