05 Mayıs 2026, Salı 17:32
Son Dakika | GÜNCEL

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Avukatlara Yönelik Şiddeti Ele Aldı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan ile avukatlara yönelik şiddet olaylarını görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantıda, avukatların sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede, avukatlara yönelik artan şiddet olayları, bu olaylarla mücadelede atılacak adımlar ve avukatların karşılaştığı sorunlar ele alındı.

Kurtulmuş, Bursa'da avukat Hatice Kocaefe ile Yalova'da avukat Zekeriya Polat'ın birer silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin yanı sıra, Erzurum'da avukat Taha Bağaçlı'nın çalışma ortamında maruz kaldığı saldırı nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Avukatlara yönelik şiddetin önlenmesi için TBMM çatısı altında yürütülen çalışmalara dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye Barolar Birliği'nin siyasi parti gruplarıyla gerçekleştirdiği görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Meclis'te avukatlara yönelik şiddetin nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması ve önlemlerin alınması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulabileceği müjdesini veren Kurtulmuş, destek sözü de verdi.

Kurtulmuş, "Hayatın her alanında vazife gören avukatlarımız, savunma mesleğinin temel taşlarıdır. Komisyon kurulması fikrini destekliyorum ve bu mücadelede yanınızdayım," dedi.

Ayrıca, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan avukatlık mesleğinin korunmasına yönelik sözleşmeye Türkiye'nin imza atabileceğini belirten Kurtulmuş, konunun yürütme erki tarafından değerlendirileceğini ifade etti.

TBB Başkanı Sağkan, avukatların maruz kaldığı şiddetin önlenmesi için Meclis'te gerçekleştirilen görüşmelerde önerilerini siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle paylaştıklarını bildirdi. Sağkan, avukatlara yönelik şiddet olaylarının araştırılması ve bu konuda alınacak tedbirlerin belirlenmesi için kurulacak bir komisyonun önemine vurgu yaparak, TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan destek talep etti. Ayrıca, Avrupa Konseyi tarafından sunulan sözleşmenin Türkiye'de imzalanmasının ciddi bir koruma alanı yaratacağına inandıklarını ekledi.