26 Mart 2026, Perşembe 16:02
Son Dakika | GÜNCEL

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Gübre Tedarikine Yönelik Yeni Önlemler

Hürmüz Boğazı'nın stratejik önemi nedeniyle yaşanan belirsizlikler, Türkiye'nin gübre tedarikinde çeşitli önlemler almasına yol açtı. Bakanlık, çiftçilerin gübreye erişimini sağlamak ve fiyat artışını kontrol etmek amacıyla yeni tedbirler uygulamaya koydu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Hürmüz Boğazı'nda devam eden belirsizliklerin etkilerini minimize etmek için bir dizi yeni tedbir açıklamış durumda. Bu bölge, dünya genelinde petrol ve çeşitli gübre ham maddelerinin önemli bir geçiş noktası olmasının yanı sıra, Türk tarımının sürdürülebilirliği açısından da kritik öneme sahiptir.

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının başlamasıyla birlikte, Türkiye, gıda arzının güvenliğini sağlamak ve tarımsal üretim aksamalarını önlemek adına gerekli bütün önlemleri almış bulunuyor.

Gübre Stoklarının Yeterli Seviyeye Ulaştırılması

Bakanlık, savaş riskinin ortaya çıkmasının hemen ardından sektörle koordinasyon içinde çalışmalar başlatarak, özel sektör aracılığıyla gübre tedariklerini gerçekleştirdi. Bu çabalar sayesinde üreticilerin ihtiyacı olan gübre stokları yeterli seviyeye ulaştırılmıştır.

Gübre fiyatlarının artış göstermesi nedeniyle, özellikle ilkbahar dönemi ekilişlerinde çiftçilerin gübreye ulaşabilmesi için yeni stratejiler geliştirilmiştir. Bu bağlamda, alternatif ülkelerden uygun fiyatlı üre gübresi temin edilmesi hedefiyle gümrük vergisi sıfıra indirilmiştir.

Ayrıca amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin ihracatı durdurularak, bu ürünlerin yurt içinde kullanılması için zamanında tedbirler alınmıştır. Gübre ve gübre ham maddelerini alternatif pazarlardan temin edilmesine yönelik müzakereler de devam etmektedir.

Amonyum Nitrat Gübresinin Yeniden Kullanım İzni

Bakanlık, amonyum nitrat gübresinin tarımda yeniden kullanılmasına yönelik genelgeyi 81 il valiliğine iletti. 2016'dan beri yasak olan bu gübre, kurulu yerli üretim kapasitesinin etkin kullanımı ve çiftçilerin daha uygun fiyatla gübreye ulaşımı amacıyla yeniden devreye alınmıştır.

Bunun yanı sıra, güvenliği artırmak amacıyla nitratlı gübrelerin kullanımı sıkı denetim altında tutulacak. Amonyum nitrat gübresinin satışı ve sevkiyatı, Gübre Takip Sistemi (GTS) aracılığıyla yapılacak ve izinsiz satışlara karşı ciddi yaptırımlar uygulanacaktır.