Afganistan'da Taliban yönetimi, akıllı telefon kullanımına yönelik kapsamlı bir yasak kararı aldı. Yeni düzenlemeye göre, devlet kurumları, güvenlik birimleri ve eğitim kurumlarında akıllı telefonlar yasaklandı.
ÜST DÜZEY TALİMAT GELDİ
Suudi Arabistan merkezli El-Arabiya'nın edindiği belgelere göre, Taliban lideri Molla Hibetullah Ahundzade'nin direktifleri doğrultusunda yürürlüğe giren bu uygulama, özellikle kamu çalışanları ve Taliban üyeleri için zorunlu hale geldi. Uygulamaya uymayanlar yaptırımlarla karşılaşacak; bazı durumlarda askeri mahkemelere sevk edilmeleri söz konusu olabilecek. Kamu görevlileri, akıllı telefonlarını ya teslim etmeleri ya da imha etmeleri yönünde talimat aldı.
ÖĞRENCİLERİ DE KAPSAMAKTA
Yeni yasak, sadece devlet kurumlarıyla sınırlı kalmayıp, Kabil Eğitim Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgelerle okullara giden öğrenciler için de geçerli hale geldi. Bu kapsamda, öğrencilerin okullara akıllı telefon getirmesi ve kullanması yasaklandı.
GÜVENLİK VE DÜZEN GEREKÇESİ
Taliban yönetimi, bu kararın daha güvenli ve düzenli bir eğitim ortamı oluşturma amacı taşıdığını belirtirken, uluslararası gözlemciler uygulamanın bilgi akışını ve görüntü paylaşımını kontrol etme niyetiyle alındığını ifade ediyor.
DİJİTAL KISITLAMALARIN ARTTIĞI BİR DÖNEM
Son dönemlerde medya ve iletişim alanındaki kısıtlamaları artıran Taliban, daha önce internet ve telefon hizmetlerine kesintiler uygulamış, ayrıca belirli görsel içeriklere yasaklar getirmişti.