20 Şubat 2026, Cuma 14:17
Son Dakika | GÜNCEL

Suriye'den Sınırda Çarpıcı Karar: İki Gümrük Kapısı Kapatılacak

Suriye'nin, Hatay'daki Zeytindalı ve Şanlıurfa'daki Ceylanpınar gümrük kapılarını mali sebepler nedeniyle kapatacağı, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu karara itiraz ettiği bildirildi.

Suriye'nin Şam Büyükelçiliği, Ticaret Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Hatay'ın Kumlu ilçesindeki Zeytindalı Gümrük Kapısı ile Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın, mali yükümlülükler ve alternatif gümrük kapılarının yakınlığı nedeniyle şubat ayı sonu itibarıyla kapatılacağını duyurdu. Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, bu kararın bölge ticaretine olumsuz etkileri olacağını belirterek, yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

'Cilvegözü Gümrük Kapısı Yetersiz Kalıyor'

Zaroğlu, Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından alınan bu tek taraflı kararın, bölgedeki ticaret ve ekonomiyi sekteye uğratacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Zeytindalı Gümrük Kapısı’nın kapatılması, bölgemizin ekonomik dengelerini bozacak bir durumdur. Dış ticaret firmalarının faaliyetlerinde aksamalar yaşamaması için bu adımın yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Aksi takdirde, mevcut Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda oluşacak yoğunluk, ticaretin aksamış olmasına yol açacak. Bu kapılar, hem bölgenin ekonomisi hem de ticari yaşam için hayati öneme sahiptir. Mevcut durumda Cilvegözü Gümrük Kapısı'nın kapasitesi yetersiz kalmaktadır. Gerekli modernizasyon çalışmalarının yapılması ve Zeytindalı Gümrük Kapısı'nın kapatılmaması için hükümetin Suriye hükümeti ve ilgili kurumlarla pazarlık yapması şarttır.”