26 Mart 2026, Perşembe 14:35
Son Dakika | GÜNCEL

Savaş Bölgelerindeki Çocukların Ruhsal Yaraları

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, dünya genelinde her beş çocuktan biri, yani 473 milyondan fazla çocuk çatışma ortamlarında yaşam mücadelesi veriyor. Uzmanlar, bu çocukların yalnızca fiziksel değil, psikolojik olarak da büyük travmalar yaşadığını vurguluyor.

MELTEM GÜNEŞ / ANKARA - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından paylaşılan verilere göre, dünya genelinde her beş çocuktan biri, yani 473 milyondan fazla çocuk savaş ve çatışma bölgelerinde yaşamaktadır. Uzmanlar, savaşın bu çocukların hayatında yalnızca fiziksel etkiler yaratmadığını, ruhsal yaralar da açtığını belirtiyor.

‘Beyin Savunma Mekanizmasına Geçiyor’

İstanbul Aile Danışmanları Derneği Başkanı Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak, savaşın bir çocuğun iç dünyası ve geleceğe bakış açısını derinden etkilediğine dikkat çekti. Akyunak, “Çocuklar, güveni ebeveynleri, evleri ve günlük rutinleri üzerinden oluşturur. Ancak savaş ortamı bu yapıyı zedeler ve çocuklarda ‘dünya güvenli değil’ algısı oluşur. Bu durum korku, uyku bozuklukları ve sürekli tetikte olma hali gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Travma yaşayan çocukların öğrenme yetisi de olumsuz etkilenir. Beyin tehdit algıladığında hayatta kalmaya öncelik verirken, öğrenme ile ilgili fonksiyonlar geri planda kalabilir. Savaş ortamlarında büyüyen çocuklar genellikle konsantrasyon güçlüğü, okul başarısında düşüş, unutkanlık ve öğrenmeye karşı isteksizlik gibi sorunlar yaşayabilirler.” şeklinde konuştu.

‘Oyun, Travmalarla Başa Çıkmada Etkili Bir Araç’

Akyunak, iyileşmenin anahtarının yeniden güven duygusunun tesis edilmesi olduğunu ifade etti: “Çocukların güvenli bir ortamda olduklarını hissetmeleri oldukça önemlidir. Ayrıca oyun, çocukların yaşadığı travmaları işleyebilmesi için en güçlü araçlardan biridir. Oyun oynayarak, çocuklar yaşadıklarını ifade edebilir ve duygusal düzenlemeler yapabilir. Psikososyal destek ve travma odaklı terapiler de süreçte önemli bir rol oynar.”