Ankara'dan Meltem Güneş - Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala tatlı sektöründe yoğun bir hareketlilik gözlemleniyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, bu dönemde tatlı satışlarının artmasını beklediklerini belirtti. Özellikle bayramda 3 günde toplam 5 bin ton baklava tüketileceği öngörülmekte.
Yıldırım, bayram döneminde en çok tercih edilen tatlının baklava olduğunu, bunun da büyük çoğunluğunun fıstıklı olarak alındığını ifade etti. Satışlarının yaklaşık %90'ının fıstıklı baklavadan oluştuğunu duyuran Yıldırım, “Birinci kalite fıstıklı baklavanın fiyatı şu an 1800 ila 2000 TL arasında değişirken, cevizli baklavanın fiyatı ise yaklaşık 1500 TL'dir. Fiyatlar, kullanılan hammadde kalitesi ve miktarına bağlıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir ürün isteyen tüketicilerin, bu noktalara dikkat etmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.
Fırsatçılara Karşı Dikkatli Olunmalı
Yıldırım, sektördeki fırsatçılık ve kalitesiz ürünlerin önemli sorunlar olduğuna dikkat çekti. Özellikle alternatif hammadde kullanarak kalitesiz baklava üreten kişilerle ilgili denetimlerin artırılması gerektiğini vurguladı. “Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ'da ele geçirilen aflatoksinli fıstık gibi durumların önüne geçilmesi için denetimlerin sıkı tutulması şart,” diyerek katı önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca, Antep fıstığı fiyatlarının sık sık yükseldiğini ve bu durumun kayıt dışı ticaretten kaynaklandığını belirten Yıldırım, “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir an önce fıstık üretimini kayıt altına alması gerekiyor. Fırsatçıların ve stokçuların oyunlarının önüne geçilmesi şart. Şu anda fıstık fiyatları dengede ama kalıcı çözümler üretilmelidir,” dedi.
Son olarak, baklava üreticilerinin fıstık tedarikinde karşılaştıkları zorlukları anımsatan Yıldırım, “Çiftçiler fıstıklarını kayıt dışı satmakta. Bu süreçte müstahsil makbuzu olmadan işlem gerçekleştiriliyor. Baklava üreticisi, işlenmiş ürün satın alırken fatura almak zorunda kalıyor ama tedarik zincirinin çoğu kayıtdışı gerçekleşiyor,” şeklinde açıkladı.