Üretim ve tüketim fiyatları arasındaki farklara dikkat çeken Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarını değerlendirdi. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki fiyat karşılaştırmasında, marketteki 39 ürünün 32'sinde fiyat artışı yaşanırken, 7'sinde ise düşüş gözlemlendi.
Markette en çok fiyat artışına %197,4 ile limon öncülük etmekte. Bunu %149,2 ile kabak, %117,1 ile fındık ve %108,8 ile elma izlemekte. Öte yandan, fiyatı en çok düşen ürünler ise %41,9 ile kuru soğan, %31,9 ile kuru fasulye ve %26,4 ile nohut olarak sıralandı.
Bayraktar, üretici fiyatları ile ilgili de önemli bilgiler paylaştı. Geçen yıl ile kıyasladığında, 31 ürünün 21'inde fiyat artışı, 9'unda ise düşüş görüldüğünü belirtti. Üreticide en fazla fiyat düşüşü %68,5 oranıyla kuru soğanda gerçekleşti. Farklı meyve ve sebzelerin fiyatlarındaki değişimlerin yanı sıra, üretim zorluklarına da değinerek, gelişen maliyetlerin üreticiler üzerindeki etkisini vurguladı.
Ramazan dönemi alışverişlerinde, benzer ürünlerin farklı marketlerdeki fiyatlarındaki farklılıklara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, ayçiçek yağı gibi bazı ürünlerde fiyatların %68,3'e varan oranlarda değişebildiğini belirtti.
Vatandaşların alışverişlerinde dikkatli olmalarını ve taklit ürünlerden kaçınmalarını öneren Bayraktar, güvenilir marketlerden alışveriş yapmalarını önerdi. Ayrıca, üreticilerin ürünlerini uygun fiyatlarla tüketiciye sunabilmesi için gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.