Muş'ta bulunan tarihi camilerde köklü bir geleneğin yaşatıldığını gösteren mukabele uygulamaları, geniş bir katılımla Ramazan boyunca sürüyor. Özellikle Muş Ulu Camii'nde gerçekleştirilen bu program, cemaatin yoğun ilgisini çekiyor. Öğle ve ikindi namazları sonrasında yapılan mukabele, dini bir vecibe olarak biliniyor ve halk arasında manevi bir atmosfer yaratıyor.
Emekli imam Mahsum Eminoğlu, mukabele geleneğinin kaynağının Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrail (a.s.) arasındaki karşılıklı Kur'an okuma alışkanlığına dayandığını ifade ediyor. Eminoğlu, "Mukabele, Ramazan ayında İslam âlemi için büyük bir önem taşır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Cebrail (a.s.) ile her Ramazan'da Kur'an'ı birlikte okur ve bu güzel sünnet, o günden beri devam etmektedir," dedi.
Bunun yanı sıra, Eminoğlu, Ramazan ayının Kur'an ayı olduğu konusunda da vurgu yaparak, Müslümanların Kur'an'ı anlamaları ve hayatlarına tatbik etmeleri gerektiğini belirtti. Mukabelelerin, bu anlamda önemli bir katkı sağladığını vurguladı.
Muş'taki Alaaddin Bey, Hacı Şeref ve Ulu Camii gibi tarihi ibadet yerleri, şehrin manevi mirasının simgeleri olarak değerlendiriliyor. Eminoğlu, bu camilerin derin bir manevi atmosfer sunduğunu ve Ramazan ayı boyunca okunan mukabelelerin cemaatle buluştuğunu söyledi. "Ramazan, sadece ibadet değil, aynı zamanda ilim ve güzel ahlak ile dolu bir ay olmalıdır. Dileğimiz, bu mübarek ayı Kur'an ile değerlendirip daha da derinleşmektir," diyerek sözlerini sonlandırdı.