Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformlarının yalnızca bir iletişim aracı olmanın ötesine geçtiğini ve kötüye kullanımın giderek arttığını ifade etti. Macron, bu platformların nefret söylemi, dezenformasyon ve manipülasyonun merkezine dönüşmesini eleştirerek, daha katı düzenlemeler için çağrıda bulundu.
'Kurallara uymayanları engellemeli ve dava etmeliyiz'
Demokrasinin korunması açısından dijital platformların düzenlenmesinin şart olduğunu vurgulayan Macron, "Pandora'nın kutusunu açıyoruz ve sosyal medyada çok fazla nefret söylemine yer veriyoruz. Çok güçsüz ve safız" dedi. Özellikle bot hesapların tamamen engellenmesi gerektiğine dikkat çeken Macron, çocukların dijital zorbalık ve zararlı içeriklere maruz kalmalarını önlemek için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.
'Algoritmaların şeffaf olması kritik'
Macron, partisi Renaissance tarafından sunulan yasa tasarısının 21 'hayır' oyuna karşı 130 'evet' oyuyla kabul edildiğini duyurdu. "Algoritmaların şeffaflığına ihtiyacımız var. Toplumun kurallarına saygı göstermeyen platformların sorumluluk üstlenmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
'15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor'
Fransa'da Ulusal Meclis, 15 yaşından küçüklerin sosyal medya platformlarına erişimini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Tasarının önümüzdeki haftalarda Senato'da görüşülmesi ve eylül ayında yeni eğitim-öğretim yılıyla beraber yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Avrupa genelinde çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik tartışmalar sürerken, Fransa'nın bu adımı, sosyal medya kısıtlamaları konusunda atılan önemli adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.