15 Nisan 2026, Çarşamba 01:27
Son Dakika | DÜNYA

Macron'dan Hürmüz Boğazı ve Lübnan İçin Önemli Açıklamalar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla bölgedeki diplomatik süreç ve Hürmüz Boğazı'nın durumu hakkında kritik değerlendirmelerde bulundu. Tüm tarafların ateşkese uymasının zaruri olduğunu vurgulayan Macron, ayrıca Hürmüz Boğazı'nın koşulsuz bir şekilde açılması gerektiğini ifade etti. Ülkeler arası işbirliği için yeni bir zirve organize edeceğini de belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Lübnan ve Hürmüz Boğazı bölgesindeki diplomatik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Önceki gün İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Macron, mevcut ateşkese tüm tarafların sıkı bir şekilde riayet etmesi ve Lübnan'ın bu sürece güçlü bir şekilde dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘HÜRMÜZ BOĞAZI ACİL AÇILMALI’

Macron, Hürmüz Boğazı'ndaki mevcut durumla ilgili olarak, boğazın derhal koşulsuz, kısıtlama olmadan ve geçiş ücreti alınmaksızın açılması gerektiğini vurguladı. Bu şartların sağlanması halinde, İslamabad'da askıya alınan müzakerelerin hızlı bir şekilde tekrar başlaması için uygun bir zemin oluşacağını ifade etti. Ayrıca, gerginliklerin artmasını önlemek ve yanlış anlamaların giderilmesi adına taraflara çağrıda bulundu.

ULUSLARARASI ZİRVE DÜZENLENİYOR

Macron, bu kapsamda, Cuma günü Paris'te Fransa ve İngiltere’nin ev sahipliğinde bir video konferans düzenleyeceklerini açıkladı. Çatışmalara taraf olmayan ülkeleri bir araya getirecek olan bu toplantının, güvenlik koşullarının elverdiği durumlarda Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer özgürlüğünün yeniden sağlanmasına yönelik bir savunma misyonunun ele alınması için önemli bir fırsat olacağı kaydedildi.