14 Mayıs 2026, Perşembe 16:43
Son Dakika | DÜNYA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Türkiye, Uluslararası İtibarı Yüksek Bir Ülke

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 6. toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkisini vurguladı. Tokayev, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve iş birliğinin artması için atılan adımları anlattı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki stratejik ilişkilerin derinleştiği bir dönemde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan ile birlikte düzenlenen basın toplantısında Tokayev, Türkiye'nin Kazakistan için kritik bir ortak olduğunu ve iki ülkenin uzun süredir devam eden kardeşlik bağlarının önemini vurguladı.

'Türkiye’nin Uluslararası İtibarı Yüksek'

Tokayev, Türkiye'nin siyasi gücünün arttığına ve uluslararası arenada saygın bir konuma sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bugün Türkiye, güçlü bir ekonomi ve yüksek uluslararası itibar ile öne çıkmaktadır. Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği altında kazanılmış bir başarıdır" dedi.

'Ortaklıklara Yeni Ivme Kazandırmak İçin Adım Attık'

Kazakistan ile Türkiye arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının verimli geçtiğini belirten Tokayev, "İlişkilerimizin daha da güçlenmesi adına çeşitli alanlarda ortak projeler geliştirmeye kararlıyız. Özellikle siyasi, ekonomik ve kültürel bağların güçlendirilmesi üzerine mutabakatlar sağladık" ifadelerini kullandı.

'Türkiye, Kazakistan'ın En Büyük Ticaret Ortaklarından'

Türkiye’nin Kazakistan’a yaptığı yatırımların büyük bir artış gösterdiğini vurgulayan Tokayev, "Türk yatırımcıların 6 milyar doları aşan yatırımları bulunmakta. Yıllık ticaret hacmimiz ise %8,8 oranında artarak 5 milyar doları geçti. Bu potansiyeli daha da geliştireceğiz" dedi.

'Eğitim ve Kültürel İş Birliği Önemli'

Kazak Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkiye ile eğitim alanındaki iş birliğinin güçlenmesi gerektiğinin altını çizerek, halihazırda yaklaşık 14 bin Kazak vatandaşının Türkiye'de eğitim gördüğünü ve Kazakistan'da da Türk eğitim kurumlarının açılması için adımlar atıldığını söyledi.

'Barışçıl Çözümler ve Uluslararası İş Birliği'

Tokayev, dünya genelinde yaşanan çatışmalar konusunda endişelerini paylaşırken, "Tüm anlaşmazlıklara barışçıl çözüm arayışında olmamız gerektiğini vurguladık. Uluslararası iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Kazakistan ve Türkiye arasında köklü tarihi bağların geleceğe taşınması gerektiğini belirten Tokayev, 'Bu sorumluluk her iki halkın omuzlarında' dedi.