26 Mart 2026, Perşembe 14:39
Son Dakika | GÜNCEL

Kadın Polis Adayı, Yanlış Ölçüm Sebebiyle Dava Açtı ve Boyu Uzatıldı

T.A. isimli kadın polis adayı, boyu gerekçe gösterilerek elendiği sağlık muayenesine itiraz ederek, mahkemeden hak kazandı. Yapılan düzeltici ölçümde boyunun 162,2 santimetre olduğu belirlendi ve mahkeme, elenme kararını iptal etti.

T.A. isimli bir kadın polis adayı, 2025 yılı 2. dönem İç Güvenlik Fakültesi başvuruları çerçevesinde 7 Şubat 2025'te Polis Akademisi Başkanlığı'nda gerçekleştirilen ön sağlık muayenesine katıldı. Yapılan ölçümde boyu 159,6 santimetre olarak kaydedilen T.A., Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirtilen '162 santimetreden kısa boylu olmamak' şartını sağlamadığı gerekçesiyle 'öğrenci adayı olamaz' kararı ile karşılaştı. T.A., ölçümün hatalı olduğunu iddia ederek, bu durumun iptali için Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ni hakem hastane olarak belirledi ve burada yapılan yeniden ölçümde T.A.'nın boyunun 162,2 santimetre olduğu tespit edildi. Hastaneden alınan sağlık kurulu raporu, T.A.'nın polis okulu öğrencisi olabileceği yönünde bir değerlendirme yaptı.

Mahkeme Süreci ve Sonuçları

Mahkeme, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde yer alan boy sınırlarının yeniden değerlendirildiğini ve davacının boyunun 162 santimetrenin üzerinde olduğuna dikkati çekerek, 'öğrenci adayı olamaz' yönündeki idari kararın hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Karar, T.A.'nın doğrudan polis okulu öğrencisi olarak kabul edilmesini sağlamasa da, başka şartlar açısından yeniden değerlendirileceği anlamına geliyor. Ayrıca davacıya yargılama gideri olarak 30 bin lira vekalet ücretinin davalı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ödenmesine hükmedildi. T.A., karar kesinleştiğinde tekrar polis adaylığı için başvurmayı planlıyor.

Avukatından Açıklama

T.A.'nın avukatı Ayşenur Çelik, müvekkilinin boyunun yanlış ölçüldüğü yolundaki iddialarını yineleyerek, alınan hakem raporuyla doğrulandıktan sonra davaya karar verdiklerini belirtti. Çelik, vatandaşların idari işlemlere karşı hukuki yola başvurmalarını ve denetimi tavsiye etti.