İsrailli Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun önderliğindeki Likud Partisi'nin bir üyesi olarak, 103 FM radyosunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
'Yeni Bir Eksen Yükseliyor'
Chikli, Batı dünyasının sürdürdüğü ambargo ve savaşların İran ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirtti. Ancak en büyük kaygısının, İran'ın ekonomik canlanması değil, bu durumu besleyen yeni bir eksenin oluşması olduğunu vurguladı. 'Gözlerimizin önünde yükselen Türkiye, Katar ve Pakistan ekseni endişe verici' dedi.
Arka Plan Neler?
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 15 Haziran tarihinde ABD ve İran arasında yapılan müzakereler sonucunda, Lübnan dahil olmak üzere çatışmaları sonlandırmaya yönelik bir mutabakat sağlandığını duyurmuştu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi de, mutabakat zaptının 19 Haziran’da İsviçre’de imzalanacağını doğruladı.
ABD ile İran arasında sağlanan bu anlaşmanın özellikle Lübnan'ı kapsaması İsrail'de geniş yankı buldu. İsrail Başbakanı Netanyahu ile Savunma Bakanı Yisrael Katz ise, Lübnan'ın güneyindeki işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini belirtmişti. Ayrıca, Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, Türkiye'nin bu süreçteki rolü hakkında, 'Türkiye'nin liderliğiyle süreçte sürekli temas halindeydik ve ortak bir duruş sergiledik' ifadesinde bulundu.