09 Temmuz 2026, Perşembe 16:21
Son Dakika | DÜNYA

İsrail Basını, Türkiye'nin Stratejik Gücünü Ele Aldı: F-35 İhtiyacı Yok

The Jerusalem Post'ta Amine Ayoub tarafından kaleme alınan analizde, Türkiye'nin F-35 programına erişiminin öneminin tartışıldığı ve ülkenin kendi yerli savunma sanayisini geliştirme çabalarının öne çıktığı belirtildi.

The Jerusalem Post'ta Amine Ayoub imzasıyla yayımlanan bir analiz, Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarına erişim ihtiyacının sorgulandığını ortaya koyuyor. Analizde, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ankara'daki NATO Zirvesi'nde Türkiye'nin F-35'lere ulaşımının önünü açtığına dair ifadeler yer alıyor.

F-35 meselesinin son günlerde yoğun olarak tartışıldığı belirtilirken, İsrail'in güvenlik stratejistlerinin Türkiye'nin gelişmiş Batı teknolojisine erişim konusundaki düşüncelerinin dar bir çerçeveye oturtulmasının yanlış olduğu vurgulandı.

Analiz, Türkiye'nin Libya'daki başarılı askeri operasyonlarına atıfta bulunarak Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının ve Rus yapımı hava savunma sistemlerine karşı geliştirdiği etkili Türk elektronik harp sistemleri ile önemli başarılara imza attığını hatırlatıyor.

İsrailli uzmanlar, Türkiye'nin F-35'lere olan ihtiyacının olmadığını savunarak, Ankara'nın son on yılı yerli savunma sanayi altyapısını güçlendirmek için harcadığına ve ABD teçhizatı bağımsız bir müzakere masası oluşturmadığına dikkat çekti. 'F-35 satışı, Türkiye'ye yeni bir yetenek kazandırmaktan ziyade mevcut kapasitesini pekiştirip genişletecektir' ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, Türkiye'nin F-35 programına yeniden katılım sağlaması yönündeki işaretler, İsrail'de endişelere yol açtı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD basınına verdiği röportajlarda Türkiye'nin F-35 programına katılmasına açıkça karşı olduklarını belirtmişti. Ayrıca, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bu durumu engellemek için hem açık hem de gizli müzakereler yürüttüklerini ifade etti.