Yedioth Ahronot gazetesi, İsrail yönetiminin, ABD tarafından İran'a önerilen yeni anlaşmadan duyduğu endişeleri aktaran bir haber yayınladı. Habere göre, söz konusu önerinin, İran'ın balistik füze programını tamamen sonlandırmayacağı ve ülke üzerindeki ekonomik ambargoları hafifletebileceği iddia ediliyor.
'İsrail İçin Felaket'
İsrailli bir yetkili, ABD ile İran arasında müzakere edilen taslak anlaşmanın, İsrail'in güvenlik hedefleriyle örtüşmediğini belirtti. ABD'nin sunduğu mutabakat zaptının 'İsrail için felaket' olabileceğini vurgulayan yetkili, bu anlaşmanın İran’ın yönetimini güçlendireceği ve çöküşte olan bu rejimi dolaylı olarak destekleyeceği ifadelerini kullandı.
Haberde, ABD ile İran arasında kalıcı bir barış sağlanması durumunda, Tel Aviv yönetiminin, Lübnan'a yönelik askeri saldırılarını durdurmak ve işgal altındaki alanlardan çekilmek yönünde baskılara maruz kalacağından da endişe duyuluyor.
İsrail, İran'a yönelik askeri operasyonların yeniden başlatılmasını arzuluyor ve Tahran yönetiminin içten çöküşte olduğuna inanıyor.
'Hayal Kırıklığına Uğradık'
Haberin devamında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 'İran asla nükleer silaha sahip olmayacak' sözlerine rağmen, müzakere edilen anlaşmanın İran'ın uranyum zenginleştirmesini yalnızca 15 yıl süreyle kısıtlamasında, Tel Aviv yönetiminin hayal kırıklığına uğradığına değinildi.
Ne Olmuştu?
Öte yandan, İran Meclis Başkanı ve ABD ile müzakerelerde liderlik yapan Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran ile Washington'un anlaşma aşamasına geldiği iddialarını alaycı bir üslupla yalanladı. ABD yönetiminin İran'la savaşın sonlandırılması ve nükleer müzakerelerin derinleştirilmesi adına tek sayfalık bir mutabakat zaptı imzaladığı öne sürülmüştü. İsrail, İran'ın nükleer ve balistik füze programlarının tamamen durdurulması ve Tahran’ın bölgedeki müttefiklerine desteğinin kesilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.