İran'da 47 yıllık ayrışmanın ardından, ocak ayında patlak veren ayaklanma ve ülke içindeki devam eden protestolar, yurtdışındaki muhalefet grupları arasında daha güçlü bir birlik sağlama çabalarını tetikledi. Jerusalem Post'un analizine göre, ABD ve İsrail'in müdahaleleri, muhalefetin birlik arayışına yeni bir ivme kazandırmıştır. Hem yurt içindeki hem de yurtdışındaki muhalefet grupları, rejim değişikliği için tarihi bir fırsat yakalamış durumdalar.
Sol Görüşlü İttifaklar
Özellikle sol görüşlü muhalefet için Londra'da yapılan kongre, dikkatlice izlenmektedir. Burada, gençler odaklı yeni bir hareketin ilk taşları döşenmişti. Ülkesini terk eden İranlı öğrenciler tarafından kurulan "Devrimci Solun Kapsayıcı İttifakı", sol kesim arasındaki parçalanmayı sonlandırmak için yeni bir çaba olarak değerlendiriliyor.
Pehlevi’nin Çabaları
İran Şahı'nın büyük oğlu Rıza Pehlevi'nin Paris’teki eylemleri de oldukça dikkate değer. Sağ görüşlü İranlılar ve monarşi destekçileriyle temas kuran Pehlevi, sol görüşlü aydınlarla bir araya gelerek İran’ın entelektüel çevrelerinde uzlaşma sağlama çabalarını sürdürmektedir.
İhtiyaç Duyulan Liderlik
Ocak ayındaki kitlesel hareket, liderlik eksikliğinin siyasi başarıyı ne denli etkileyebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Şu an, İran rejiminin en zayıf konumunda, muhalefetin ilk kez organize bir şekilde hareketlendiği görülmektedir. Yıllar boyunca muhalefet grupları arasında güvensizlik oluşturan rejim, bu zayıf anında muhalefetin nasıl bir yanıt vereceği konusunda belirsizlik içindedir.