Orta Doğu'daki gerginlik sürerken, İran'dan önemli bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Lübnan'daki ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin serbest olduğunu duyurdu. Daha önce 2 Mart'ta açıklanan bilgilere göre, Hürmüz Boğazı, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından bazı geçişlere kapatılmıştı.
“Hürmüz Boğazı tamamen açılmıştır”
Arakçi, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Lübnan'daki ateşkese paralel olarak, İran Limanlar ve Denizcilik Teşkilatı tarafından belirlenen rotalar üzerinden tüm ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişi, ateşkes süresince tamamen açık ilan edilmiştir.”
İran, ABD ve İsrail'in başlattığı operasyonlar sonrasında Hürmüz Boğazı'nı bu ülkelerle bağlantılı gemilere kapatmıştı.
Trump'tan Çoklu Açıklamalar
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın bu kararına ilişkin olarak Truth Social hesabında, “İran, Hürmüz Boğazı’nın tamamen açıldığını ve tüm geçişlere hazır olduğunu açıkladı. Teşekkürler!” ifadelerini kullandı.
Trump, bir başka paylaşımında ise, “Hürmüz Boğazı tamamen açılmıştır. Ancak İran’a yönelik deniz ablukası, İran ile yürütülen görüşmeler tamamlanana dek sürecektir,” açıklamasında bulundu.
Lübnan'daki Ateşkes Durumu
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 8 Nisan'da varılan ateşkes anlaşmasının Lübnan'ı da kapsadığını duyursa da, ABD yönetimi bu konuda farklı bir tutum sergiledi. Joe Biden yönetimi, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının ateşkes kapsamına girmediğini savundu. İranlı yetkililer ise Lübnan da dahil tüm bölgedeki çatışmaların durdurulması gerektiğini vurgulamıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkesi kabul ettiklerini ancak Lübnan'ın güneyindeki işgal altındaki bölgelere dair pozisyonlarını sürdüreceklerini ifade etti.