İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Japonya merkezli Kyodo haber ajansına verdiği röportajda, Hürmüz Boğazı'nın güvenliği ve İran'a karşı yürütülen saldırılar üzerine dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Hürmüz Boğazı’ndaki mevcut durumu ele alan Arakçi, boğazın tamamen kapalı olmadığına dikkat çekerek, "Boğazı kapatmadık, açık" sözlerini kullandı. Bununla birlikte, İran'ın kendisine yönelik saldırılara destek veren ülkelere mensup gemilere bazı kısıtlamalar getirdiğini ifade etti. Tahran yönetimi, Japonya gibi bazı ülkelere ise güvenli geçiş sağlama konusunda yardımcı olabileceklerini belirtti.
Arakçi, İran'a karşı bu savaşın "yasadışı ve provokatif bir saldırganlık eylemi" olduğunu yineleyerek, İran'ın öz savunma hakkını kullanmakta kararlı olduğunu vurguladı. "Gerektiği sürece bu tür eylemler devam edecektir" şeklinde konuştu.
Uluslararası topluma da mesaj gönderen Arakçi, Japonya'nın dengeli ve adil tutumunu takdir ettiklerini, diğer ülkeleri de İran'a yönelik saldırılara karşı durmaya davet etti.
Ayrıca, birçok ülkenin çatışmayı sona erdirmek için arabuluculuk yaptığına işaret eden Arakçi, İran'ın gerçek bir barış çözümüne açık olduğunu ancak sadece geçici bir ateşkes değil, savaşın kalıcı olarak sona ermesini talep ettiklerini vurguladı.