26 Mart 2026, Perşembe 14:35
Son Dakika | GÜNCEL

İngiltere, ABD'nin İran'a Karşı Askeri Üs Talebini Kabul Etti

İsrail-İran-ABD gerilimi üçüncü günde. İngiltere, ABD'nin belirli savunma amaçlı askeri üs kullanım talebini onayladığını duyurdu. Bu karar, bölgede artan çatışmalara yanıt olarak alındı.

İsrail, İran ve ABD arasında süregelen çatışmalar üçüncü gününe girdi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, İngiltere’ye ait üsse gerçekleştirilen saldırılarda insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldığını ve sınırlı hasarların oluştuğunu bildirdi.

Bu gelişmeler yaşanırken, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada, ABD’nin İngiliz askeri üslerini 'belirli ve sınırlı savunma' maksatlarıyla kullanma talebini kabul ettiklerini açıkladı. Starmer, 'Bu karar, İran'ın bölgedeki saldırgan eylemlerini durdurmak ve sivillere yönelik tehlikeleri azaltmak amacıyla alınmıştır' ifadelerini kullandı.

Bölgedeki Gerginlik Artıyor

İngiliz medyası, bu durumu 'Britanya, İran'a karşı savaşı destekliyor' başlığıyla duyurdu. Starmer, Fransa ve Almanya ile yapılan ortak açıklamada, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına destek verme olasılığını gündeme getirdi. Açıklamada, 'İran'ın askeri kapasitesini kaynağında etkisiz hale getirmek için gerekli tedbirleri alacağız' denildi.

İngiltere’nin daha önce bu tür üslerin kullanılmasına izin vermemesi, ancak son çatışmalar sonrası tutumunu değiştirdiği belirtiliyor. ABD ve İsrail, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in öldürülmesinin ardından saldırılarını artırırken, İran’ın askeri ve siyasi üst kadrosundan birçok kişi hedef alındı.

Başkan Trump’tan Sert Uyarılar

ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki geçici yönetimin ateşkese hazır olduğunu belirtti ve askeri operasyonların hedeflere ulaşıncaya kadar devam edeceğini ifade etti. Trump, İran Devrim Muhafızları ve güvenlik güçlerine silah bırakmaları çağrısında bulunarak, aksi takdirde 'kesin ölümle' yüzleşeceklerini söyledi.

Öte yandan, çatışmaların daha geniş bir alana yayılmasıyla birlikte bölgede gerilim tırmanmaya devam ediyor. Suudi Arabistan'da bir petrol rafinerisinin hedef alındığı, ABD'nin kayıplarının da ağır olduğu bildiriliyor.