Osmanlı döneminden günümüze dek uzanan ve yaklaşık 200 yıl süren iftar geleneği, modern teknolojinin etkisiyle ses bombası kullanılarak devam ettiriliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, her akşam iftara yarım saat kala hazırlıklarını tamamlayarak, ezan saatinin gelmesiyle birlikte kentin farklı noktalarında ses bombası patlatıyor.
ÇEVRE DOSTU YENİ YÖNTEM
Üzerinde bulunan bezlerin yol açtığı çevre kirliliği nedeniyle, Osmanlı döneminde savaş topları ile gerçekleştirilen uygulama günümüzde daha pratik ve çevre dostu bir yöntemle, yani ses bombasının patlatılmasıyla sürdürülüyor. Ramazan ayı boyunca Hürriyet İtfaiye İstasyonu ekipleri, iftara belirlenen noktalarda hazırlık yaparak, iftar saatini bildiriyor. Ekipler, ses bombasını Cam Piramit bahçesinde uygun bir yere yerleştiriyor ve ezan okunduğunda kontrollü bir şekilde patlatma gerçekleştiriyor.
Bu yıl ramazan ayının ilk günü, itfaiye görevlisi Muhammed Güngörmüş, iftar saatini kente bu modern gelenekle duyurdu. Yaklaşık 200 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan bu geleneğin sürekliliğine dikkat çeken Güngörmüş, "Geçmişteki uygulamalar çevre kirliliğine neden olduğu için ses bombası patlatıyoruz. Antalya Cam Piramit'te iftar vakti geldiğinde geleneklerimizi yaşatmak amacıyla bu geleneği sürdürüyoruz," şeklinde konuştu. (DHA)