10 Mayıs 2026, Pazar 17:07
Son Dakika | DÜNYA

Harvard Profesöründen Yapay Zeka ile Süper Ordu Hamlesi

Harvard Üniversitesi'nin eski kimya bölüm başkanı Prof. Charles Lieber'ın, Çin'e iltica edip yapay zekaya dayalı süper askerler geliştirmek için çalışmalar yürüttüğü iddia edildi. Lieber, bu süreçte uluslararası iş birliği aracılığıyla ileri teknoloji alanında önemli proje ve araştırmalara imza atıyor.

ABD'nin prestijli eğitim kurumu Harvard Üniversitesi'nin kimya bölümünün eski başkanı Prof. Charles Lieber'ın, Çin'e sığınarak yapay zekalı askerlerden oluşan bir süper ordu kurma çabası içinde olduğu öne sürüldü. New York Post'un haberine göre, Lieber, Çin'in teknoloji merkezi Shenzhen'deki Beyin Araştırmaları İleri Arayüzler ve Nöroteknolojiler Enstitüsü'nün (i-BRAIN) kurucu direktörü olarak önemli çalışmalar yürütüyor. Burada, Çinli bilim insanlarıyla birlikte beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren Lieber'ın, yapay zeka destekli süper askerler üretmek amacıyla zihinsel mükemmeliyeti artırmayı hedefleniyor.

Lieber'ın, Çin Komünist Partisi tarafından büyük bütçelerle desteklenen bir laboratuvar ortamında çalıştığı ve Harvard’daki imkanlardan daha gelişmiş primat araştırma tesislerine erişim sağladığı iddia edilmektedir. Uzman araştırmacı olarak kabul edilen Lieber, insan beyni ve yapay zeka arasındaki bağlantıları modellemek için maymunlar üzerinde deney yapacak bilim insanları arayışında.

67 yaşındaki Prof. Charles Lieber, 2021 yılında ABD'deki hapis cezasından sonra Çin'e göç etmiş ve burada yapay zeka tabanlı askeri projeler üzerinde çalışmaya başlamıştır. Lieber'ın, Harvard'da geçirdiği yıllar boyunca edindiği bilgi birikimiyle Çin’in teknoloji dünyasında öncülük etme hedefini benimsediği belirtilmektedir. Çalışmaları, yakın gelecekte dünya sahnesinde yapay zeka ile donatılmış süper askerlerden oluşan bir Çin ordusu yaratma amacını taşımaktadır.