Elbit Systems, İsrail merkezli haber kaynağı Ynet'in bildirdiğine göre, Romanya'nın Chitila kentinde yeni bir İHA (İnsansız Hava Aracı) üretim ve bakım merkezi açtı. Tesisin açılışında, Elbit Systems’in Havacılık ve Uzay Bölümü Genel Müdürü Yoram Shmueli ile Romanyalı üst düzey yetkililer de katıldı.
Tesisin, Romanya’nın İsrail ile yürüttüğü "Watchkeeper XR" isimli İHA programı çerçevesinde inşa edildiği vurgulandı.
30 Yıllık Faaliyet
Elbit Systems, Romanya’da 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Şirketin, uçak modernizasyonu, elektro-optik sistemler ve kule sistemleri alanlarında çalışmaları bulunmakta. Yeni açılan bu İHA tesisinin yanı sıra, Elbit Systems, Romanya genelinde toplamda 7 fabrikaya sahip.
Uluslararası Anlaşmalar
İsrail Savunma Bakanlığı, Elbit Systems’in Yunan ordusuna PULS tipi çoklu roketatar sistemleri tedarik etmesi için 2,3 milyar şekel (yaklaşık 757,84 milyon dolar) değerinde bir anlaşma imzaladığını duyurmuştu. Ayrıca, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yeni bir İHA fabrikasının açılacağı haberleri de gündemde. Bu tesis, Sırbistan'ın önde gelen devlet silah ihracat şirketi Jugoimport-SDPR ile Elbit Systems'in ortak mülkiyetinde olacak.
Son iki yılda, Elbit Systems Sırbistan ile iki büyük savunma anlaşması imzaladı. Bu anlaşmalar, toplamda 1,6 milyar dolarlık bir değere sahip. 2025 yılı itibarıyla şirketin toplam gelirinin yaklaşık 8 milyar dolar olması bekleniyor.