Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Ramazan ayının başlaması şerefine kapsamlı bir genel af kararnamesi yayınladı. Bu kararname ile müebbet hapis cezalarının 20 yıla indirilmesi, geçici ağır hapis cezalarının yarısının affedilmesi ve bazı kabahatler ile belirli suçlardan verilen cezalara af uygulanması talimatı verildi.
Kararnamenin detaylarına göre, kaçakçılık, belirli bilişim suçları ve döviz bürolarına yönelik bazı düzenlemeler, af kapsamına alındı. Özellikle Suriye lirası dışında işlemlere dair suçların da affedilmesi dikkat çekti.
Ayrıca, silah ve mühimmat suçlarında, kararın yayımlanmasının ardından üç ay içinde silahların yetkili makamlara teslim edilmesi halinde cezanın tamamının affedileceği belirtildi. Kaçırma suçları açısından ise mağdurun gönüllü olarak serbest bırakılması ve kendiliğinden teslim olunması şartları arandı.
Kararnamede sağlık durumu ağır olanlar ve belirli bir yaşın üzerindeki mahkumlar için de özel hükümler yer almaktadır. Bu kişiler, tıbbi kurulların değerlendirmesi sonucunda aftan yararlanabilecekler.
Ancak, işkence, insan ticareti ve Suriye halkına karşı gerçekleştirilen ağır ihlaller gibi bazı suçlar af kapsamı dışında bırakıldı. Arap ülkeleri arasında, Ramazan ayında devlet başkanlarının mahkumlar için af ilan etme geleneği de dikkat çekiyor.