Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu'nun yurtdışındaki malvarlıklarının takibi ve kamu alacaklarının tahsili amacıyla Fransa'da başlattığı dava sürecinde önemli bir galibiyet elde etti. Paris Adli Mahkemesi, TMSF'nin Türkiye'deki İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin Cem Cengiz Uzan ve Murat Hakan Uzan aleyhindeki kararını tanıdığını bildirdi.
Uzanlar, bu kararı Paris İstinaf Mahkemesi'ne taşısa da 3 Şubat 2026 tarihli karar ile talepleri reddedildi. Mahkeme, TMSF'nin alacak tahsili talebinde bulunma hakkına sahip olduğunu ve Türk mahkemelerinin uyuşmazlıktaki yetkisini vurguladı.
Verilen kararla birlikte TMSF'nin lehine çıkan alacak miktarı yaklaşık 4 milyon 22 bin 792 dolar, 1 milyon 667 bin 949 avro, 7 bin 8 sterlin ve 14 bin İsviçre frangı olarak açıklandı. Uzan ailesi, kararın tebliğinden itibaren iki ay içinde Fransız Yüksek Mahkemesi’ne temyiz başvurusu yapma hakkına sahip; ancak bu durum, icra sürecini durdurmayacak.
Uzanlar'ın İmar Bankası ile ilgili yolsuzluk dosyasında gerçekleştirilen işlemler sonucunda, kamu zararının yaklaşık 6,5 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaşan TMSF, yaşanan zararın kamu kaynaklarıyla karşılandığını aktardı. Ayrıca, Uzan ailesinin neden olduğu kamu zararının devlet iç borçlanma senetlerine endekslenmesi halinde, toplam miktarın 17,4 milyar dolara kadar çıkarılabileceği ifade edildi.
Uzan’ın, İmar Bankası’na ilişkin yolsuzluk operasyonu nedeniyle çeşitli mahkemelerde yargılandığı ve 47 yıl 5 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. TMSF, Uzanlar’ın sebep olduğu kamu zararını tahsil etmek için hem yurt içi hem de yurt dışında hukuki süreçler başlatmış durumdadır.